ΑΘΗΝΑ
08:55
|
25.04.2024
Στο σχετικό δημοψήφισμα, 65,2% των Νεοζηλανδών ψήφισαν υπέρ του δικαιώματος στον υποβοηθούμενο θάνατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια συντριπτική “νίκη της συμπόνοιας και της καλοσύνης”, η Νέα Ζηλανδία νομιμοποίησε την ευθανασία.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του σχετικού δημοψηφίσματος έδειξαν ότι το 65,2% των ψηφοφόρων υποστηρίζουν το νόμο για την Επιλογή Τερματισμού της Ζωής (End of Life Choice Acto 2019) που στο εξής θα περάσει ως νόμος του κράτους.

Ο νέος νόμος θα επιτρέπει σε όσους πάσχουν από ανίατες ασθένειες και βρίσκονται σε τελικό στάδιο, έχοντας λιγότερους από έξι μήνες ζωής, να επιλέγουν τον υποβοηθούμενο θάνατο, με την προϋπόθεση η απόφασή τους να έχει την έγκριση δύο γιατρών.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ανακοινώθηκαν σήμερα (Παρασκευή 30/10), ενώ το οριστικό αποτέλεσμα θα δημοσιοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου, όταν θα έχουν καταμετρηθεί και οι 480.000 ψήφοι Νεοζηλανδών που βρίσκονται στο εξωτερικό και ψήφισαν από απόσταση.

Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2021 και θα εντάξει τη Νέα Ζηλανδία στη μικρή ομάδα των κρατών (ανάμεσά τους η Ολλανδία και ο Καναδάς) που επιτρέπουν την ευθανασία.

Στο ίδιο δημοψήφισμα, που διενεργήθηκε παράλληλα με τις εθνικές εκλογές, οι Νεοζηλανδοί απέρριψαν τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης. Το ποσοστό του “όχι” ήταν 53.1%, ενώ “ναι” στη μαριχουάνα είπε το 46.1% των ψηφοφόρων. Μαθηματικά, είναι πιθανό το συγκεκριμένο αποτέλεσμα να αλλάξει μετά την καταμέτρηση των ψήφων του εξωτερικού.

Στο ζήτημα της ευθανασίας, το νομοσχέδιο είχε τη θερμή στήριξη τόσο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντεν, όσο και της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Τζούντιθ Κόλινς. Για να φτάσουν μέχρι εκεί οι Νεοζηλανδοί όμως – να ψηφίζουν δηλαδή για το δικαίωμα στην ευθανασία – είχε προγηθεί ένας πολυετής και επίπονος αγώνας, τον οποίο είχε ξεκινήσει η δικηγόρος Λεκρίσια Σιλς, όταν διαγνώστηκε στην ίδια καρκίνος στον εγκέφαλο.

Η Σιλς δεν πρόλαβε να δικαιωθεί, πέθανε πριν από πέντε χρόνια στα 42 της, αλλά ο αγώνας συνεχίστηκε από τον σύζυγό της, Ματ Βίκερς, ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μια “νίκη της συμπόνοιας και της καλοσύνης”.

Με πληροφορίες από BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα