ΑΘΗΝΑ
06:04
|
20.04.2024
Ο ιδρυτής του Facebook ανησυχεί ότι η πόλωση και ο διχασμός οδηγούν τη χώρα σε περίοδο κοινωνικού αναβρασμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ιδρυτής του Facebook φοβάται ότι οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα σηματοδοτήσουν μια περίοδο ταραχών ευρείας κλίμακας στις ΗΠΑ.

“Φοβάμαι ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν ταραχές σε όλη τη χώρα, γιατί το έθνος μας είναι διχασμένο και τα εκλογικά αποτελέσματα ενδέχεται να χρειαστούν ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες προτού οριστικοποιηθούν”, είπε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, συμπληρώνοντας ότι οι εκλογές και όσα αναμένεται να επακολουθήσουν θα αποτελέσουν δοκιμασία και για το Facebook αλλά και συνολικά για τα social media.

Ο Ζούκερμπεργκ προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις κατά τη διάρκεια της τριμηνιαίας διάσκεψης με τους εταίρους του Facebook, αλλά δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί για την πόλωση και τον κλιμακούμενο διχασμό στις ΗΠΑ. Η Walmart, ο κολοσσός των λιανικών πωλήσεων απέσυρε προληπτικά από τα πολυκαταστήματά της τα όπλα και τα πυρομαχικά. Σε αρκετές πόλεις – ακόμα και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον- κάτοικοι σφραγίζουν τα παράθυρα των σπιτιών τους με σανίδες, ενώ ιδιοκτήτες καταστημάτων σπεύδουν να προστατεύσουν τις βιτρίνες τους με κάγκελα και σιδεριές.

Ο κορονοϊός και η πόλωση έχουν οδηγήσει εκατομμύρια Αμερικανούς να καταφύγουν στην επιστολική ψήφο, γεγονός που λογικά θα παρατείνει το διάστημα καταμέτρησης των ψήφων, άρα και την περίοδο της αβεβαιότητας μετά τις εκλογές.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο “εταιρείες όπως η δική μας πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προασπίσουν την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην εκλογική διαδικασία και να εμποδίσουν το ενδεχόμενο οι πλατφόρμες να χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη ανακήρυξη νίκης ή την υποκίνηση ταραχών στους δρόμους” σημείωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Το Facebook έχει ήδη προχωρήσει σε κάποια μέτρα, αρκετά εκ των οποίων είναι αμφιλεγόμενα και έχουν εγείρει αντιδράσεις. Οι διαφημίσεις για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα έχουν απαγορευθεί μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, προκειμένου να “μην προκαλείται σύγχυση” και να μη γίνονται “καταχρήσεις” από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις.

Ο Ζούκερμπεργκ εξήγησε ότι προσπαθεί να αποτρέψει την επανάληψη των φαινομένων του 2016, όταν στις προηγούμενες εκλογές είχαν διενεργηθεί μαζικές εκστρατείες παραπληροφόρησης μέσω του Facebook. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να κατηγορήσει και πάλι τη Ρωσία για την “ανάμειξή” της τότε, ενώ απέφυγε να απαντήσει στις αιτιάσεις ότι παρά την απαγόρευση, τις τελευταίες ημέρες αναρτώνται στο Facebook διαφημίσεις υπέρ του Τραμπ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα