ΑΘΗΝΑ
16:28
|
19.04.2024
Ο Glenn Greenwald, συνιδρυτής του ιστότοπου, καταγγέλλει "λογοκρισία και ιδεολογική ομογενοποίηση".
Glenn Greenwald, columnist/blogger/lawyer/advocate.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απόδειξη της κατάστασης που επικρατεί λίγο πριν τις εκλογές στον Τύπο των ΗΠΑ είναι η παραίτηση του Γκλεν Γκρίνουολντ από το Ιντερσεπτ (Intercept) τον ιστότοπο που συνίδρυσε το 2013, και για τον οποίο έχει υποστεί από τότε δεκάδες διώξεις και απειλές. Η κοινοποίηση της απόφασής του είναι καταπέλτης και αρκεί για να καταλάβει κανείς πως κινείται το βαθύ αμερικάνικο κράτος, ακόμη και σε περιπτώσεις ανεξάρτητων μέσων – το Ιντερσεπτ ήταν από τα βασικά μέσα που πολλοί εξ ημών διάβαζαν πρώτο, όταν άρχιζε η δημοσιογραφική τους ημέρα. To άρθρο του που λογοκρίθηκε, και οδήγησε στην παραίτησή του, κυρίως αφορά στις σχέσεις των Μπάιντεν, πατρός και υιού, με την Ουκρανία.

Ακολουθεί το κείμενο με το οποίο κοινοποιεί στους αναγνώστες από την προσωπική του ιστοσελίδα, την απόφαση του, ο Γκλεν Γκρίνουολντ:

“Η τελική αιτία [της αποχώρησης του], που ξεχύλισε το ποτήρι είναι ότι οι αρχισυντάκτες του Ιντερσεπτ, παραβιάζοντας το δικαίωμα μου να γράφω ελεύθερα, το οποίο κατοχυρώνονταν και από΄το συμβόλαιο μου, λογοκρίναν άρθρο που έγραψα αυτή την εβδομάδα, και αρνήθηκαν να το δημοσιεύσουν αν δεν δεν αφαιρούσα όλες τις παραγράφους που ήταν αρνητικές για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, τον υποψήφιο που υποστηρίζουν με όλο τους το πάθος οι αρχισυντάκτες του Ιντερσεπτ που κατοικούν στη Νέα Υόρκη, και οι οποίοι εμπλέκονται στην προσπάθεια φίμωσης μου.

Το λογοκριμένο άρθρο, που βασίζονταν σε πρόσφατα αποκαλυφθέντα ημέηλς και σε αυτόπτες μάρτυρες, ήγηρε πολλά ερωτηματικά για τις επαφές του Μπάιντεν. Και δεν τους αρκούσε απλώς να εμποδίσουν τη δημοσίευση του στο μέσο που συνίδρυσα, αλλά οι συγκεκριμένοι αρχισυντάκτες του Ιντερσεπτ απαίτησαν να μην δημοσιευτεί αυτό το άρθρο σε κανένα άλλο Μέσο ενημέρωσης, κάτι που επίσης έχω δικαίωμα να κάνω βάσει του συμβολαίου μου.

Δεν είχα κανένα πρόβλημα να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για όσα δείχνουν τα στοιχεία για το Μπάιντεν. Σε μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγω την λογοκρισία, τους παρότρυνα να γράψουν και να βγάλουμε στον αέρα μαζί και τα δικά τους άρθρα, που θα μου ασκούσαν κριτική και έτσι θα αποφάσιζαν οι αναγνώστες ποιος έχει δίκηο, έτσι όπως οφείλει να κάνει κάθε υγιές μέσο ενημέρωσης, σίγουρο για τον εαυτό του. Αλλά τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης δεν δημοσιεύουν διαφωνίες- τις συντρίβουν. Έτσι, οι αρχισυντάκτες υποστηρικτές του Μπάιντεν επέλεξαν αντί να απαντήσουν στο άρθρο μου, να το λογοκρίνουν”.

Το περί ου ο λόγος άρθρο όπως αναφέρει ο Γκρίνουολντ, δημοσιεύτηκε λίγο αργότερα στο Σαμπστακ (Substack) όπου και κοινοποίησε και την επιστολή της παραίτησης του. Θα μεταφράσουμε ολόκληρο το άρθρο (οι αγγλομαθείς θα το βρουν εδώ ), μόλις έχουμε τη σχετική άδεια. Ο Γκρίνουολντ επίσης υπόσχεται ότι θα δώσει στη δημοσιότητα και όλη την αλληλογραφία του με τους λογοκριτές του, γιατί πρέπει “να δει το κοινό τη λογοκρισία εν δράσει”.

Το Ιντερσεπτ απήντησε στις καταγγελίες Γκρηνουολντ, κάνοντας λόγο για …ξεροκεφαλιά του συνιδρυτή του μέσου,  που “απαιτεί απόλυτο δικαίωμα να αποφασίζει ο ίδιος τι θα δημοσιεύει”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα