ΑΘΗΝΑ
21:31
|
18.04.2024
Ζημιές σε κτίρια και στο οδικό δίκυτο στη Σάμο από τον σεισμό, εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Σμύρνη. Τέσσερις νεκροί και 120 τραυματίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πλήρη κίνηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του σεισμού των 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν λίγο ανοιχτά της Σάμου.

Το 112 ενεργοποιήθηκε άμεσα και στάλθηκε στους κατοίκους της Σάμου μήνυμα για υψηλό κυματισμό, τονίζοντας πως θα πρέπει να αποφευχθεί η παραμονή κοντά σε παράκτιες περιοχές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, είναι νεκρά δύο παιδιά 15 και 17 ετών. Μετά τον σεισμό, τα δύο παιδιά είχαν τελειώσει από το σχολείο τους και περπατούσαν στον δρόμο στην περιοχή Γεφυράκι, όταν έπεσε τοίχος και τα καταπλάκωσε.

Το ΕΚΑΒ που βρισκόταν στο σημείο του συμβάντος απγκλώβισε τα σώματα των παιδιών, χωρίς “τις αισθήσεις τους”.

Πληροφορίες αναφέρουν τουλάχιστον 5 τραυματίες από τον Εγκέλαδο, ενώ μία γυναίκα είναι σοβαρά τραυματισμένη μετά την κατάρρευση τοίχου.

Σημαντικές ζημιές άφησε στο νησί της Σάμου ο ισχυρός σεισμός, καθώς μετά την ισχυρή δόνηση κατέρρευσε η εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι ενώ επιπλέον έχουν καταρρεύσει και δύο ακατοίκητα κτήρια στο Βαθύ.

Οι πρώτες εικόνες από τη Σάμο, δείχνουν σοβαρές υλικές ζημιές σε οικοδομές, σπίτια. Η τοπική αστυνομία επιβεβαιώνει πληροφορίες για ζημιές σε παλιά κτήρια και καταρρεύσεις παλαιών σπιτιών στα στενά έξω από το Καρλόβασι.

Ωστόσο, ο διοικητής του νοσοκομείου Σάμου μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά τραυματίες, ενώ συμπλήρωσε πως όλοι φέρουν ορθοπεδικά τραύματα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κατάστασή τους. 

Ο Αλέξανδρος Λυμπέρης δήμαρχος Δυτικής Σάμου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία είπε στo Οpen TV ότι “υπάρχουν καταστροφές σε διάφορα κτήρια, έχει πέσει τοίχος σε ένα σχολείο. Ο κόσμος αντέδρασε με ψυχραιμία, παρότι ήταν πολύ μεγάλη η δόνηση. Δυστυχώς θα υπάρξουν και προβλήματα και ατυχήματα, αλλά για την ώρα δεν μπορώ να μεταφέρω κάτι προς το παρόν. Φοβάμαι ότι θα έχουμε τραυματίες”.

Στη συνέχεια, ο κ. Λυμπέρης αναγκάστηκε να κλείσει εσπευσμένα την επικοινωνία, καθώς όπως είπε “βλέπω τώρα έναν τραυματισμένο άνθρωπο, έχει έρθει ασθενοφόρο να τον πάρει…”.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η θάλασσα μπήκε περίπου 300 μέτρα στη στεριά. Κάτοικος του νησιού ανέβασε βίντεο που δείχνει τα νερά της θάλασσας να έχουν βγει στη στεριά και να έχουν πλημμυρίσει οι δρόμο.

Σε βίντεο ντοκουμέντο στο Open TV, κάτοικος που βρίσκεται στην περιοχή του Πυθαγόριου βλέπει το τσουνάμι να έρχεται φωνάζει “έρχεται τσουνάμι” και κλείνει το τηλέφωνο.

“Το λιμάνι έχει ρωγμές, έχουν πέσει τοίχοι. Ηταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχουμε ζήσει. Στο Βαθύ που είναι η γυναίκα μου οι ζημιές είναι μεγάλες. Εχει πλημμυρίσει όλη η παραλιακή” αναφέρει κάτοικος του νησιού.

Ο σεισμός εγινε αισθητός στην Αθήνα ακόμα και στην Κρήτη. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.

“Ήταν αισθητός ο σεισμός στο νησί. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είχαμε σε δύο σημεία του οδικού δικτύου πτώσεις βράχων, έχουν σπεύσει τα συνεργεία μας. Είμαστε σε επικοινωνία και με τον διοικητή Πυροσβεστικής, δεν έχουμε κάτι περισσότερο προς το παρόν” δήλωσε στο enikos.gr ο Παντελής Μπουγδάνος, αντιπεριφερειάρχης Χίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες υπάρχει πτώση βράχων στο οδικό δίκτυο της Ικαρίας.

Καταστροφές στην Τουρκία

Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η σεισμική δόνηση και στη Σμύρνη, το Μπαλίκεσιρ, και το Αϊδίνιο της Τουρκίας ενώ σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο twitter φαίνεται ότι έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές κτηρίων ενώ η πόλη σκεπάστηκε από τεράστια σύννεφα σκόνης.. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο γιαμε τέσερις νεκρούς και 120 τραυματίες, ενώ κατέρρευσαν τουλάχιστον 20 κτήρια. Δεκάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους που έχουν υποστεί ρωγμές. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι σε εξέλιξη επιχειρήσεις απεγκλωβισμών.

Το τουρκικό δίκτυο TRT μεταδίδει πλάνα από πολυκατοικία που έχει καταρρεύσει και γίνεται προσπάθεια για να βρεθούν άνθρωποι στα ερείπια.

Tα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν πως υπάρχει πλήθος κόσμου στον δρόμου και συντρίμμια έπειτα από την κατάρρευση κτιρίων, ενώ τονίζουν ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη γειτονική χώρα

O υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κατέρρευσαν στα περίχωρα της Σμύρνης 6 κτήρια ενώ έχουν αρχίσει οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, το επίκεντρο θεωρείται ότι είναι σε μικρή απόσταση από τη Σμύρνη σε μια περιοχή που ονομάζεται Σεφερί Χισάρ.

Οι τουρκικές αρχές δίνουν μέγεθος 6,6 ρίχτερ. Όπως είπε ο δήμαρχος του Σεφερί Χισάρ δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη και στην περιοχή του Μαρμαρά.

Σκορδίλης: “Ίσως να μην είναι ο κύριος σεισμός”

Tόσο ο σεισμός όσο και η μετασεισμική του ακολουθία εξετάζονται από την επιστημονική κοινότητα, η οποία παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτική.

“Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες”, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης.

Ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, ο κ. Σκορδίλης απαντά πως “δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό”. Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.

Όπως ειπώθηκε από τον κ. Σκορδίλη, “η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30 χλμ. νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ”.

Αναβαθμίζεται σε 7 ρίχτερ, στη Σάμο ο Χαρδαλιάς

Εσπευσμένα στη Σάμο μεταβαίνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά το μεγάλο σεισμό που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Μαζί με τον κ. Χαρδαλιά στη Σάμο μεταβαίνει και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, όπως και εξειδικευμένο κλιμάκιο του ΕΚΑΒ.

Τσελέντης: Θα έχουμε πολύ ισχυρούς μετασεισμούς για βδομάδες, αποφύγετε τις παραλίες

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα πολύ ισχυρών μετασεισμών στη Σάμο έκρουσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Ο καθηγητής εκτίμησε πως η σεισμική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός αλλά υπογράμμισε πως λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους, θα ακολουθήσουν πολύ ισχυροί μετασεισμοί – ακόμα και άνω των 6 Ρίχτερ ενώ η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει εβδομάδες.   

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως μικρό τσουνάμι έπληξε το νησί – όπως και την Σμύρνη της Τουρκίας – και συμβούλεψε τους κατοίκους να αποφεύγουν τόσο τις παλιές κατασκευές όσο και τις παραλίες. “Θέλει πολύ προσοχή”, είπε ο κ. Τσελέντης τονίζοντας πως υπάρχει η πιθανότητα να διεγερθούν δευτερογενώς και άλλα τμήματα. “Είναι πάρα πολλά ρήγματα πάνω στο τόξο. Το παρακολουθούμε το φαινόμενο και θα ενημερώνουμε τον κόσμο”. 

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Δρ Α. Γκανάς εκτίμησε πως δεν έχει γίνει ακόμα ο κύριος μετασεισμός. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα