ΑΘΗΝΑ
14:04
|
25.04.2024

Τσιμέντο στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης έβαλαν ειδικά συνεργεία με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και την πρότερη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τσιμέντο στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης έβαλαν ειδικά συνεργεία με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και την πρότερη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που είχε γνωμοδοτήσει ομόφωνα υπέρ του εκτρωματικού «έργου» τον περασμένο Μάιο μέσω τηλεδιάσκεψης…

Η υπουργός Πολιτισμού σε μία πιθανή προσπάθεια ενίσχυσης μέτρων «εμπορευματοποίησης» του ιερού χώρου της Ακρόπολης ισχυρίστηκε σε ανακοίνωσή της πως όταν ολοκληρωθεί το έργο «η εμπειρία της επίσκεψης στον Ιερό Βράχο, όχι μόνο για τα άτομα με δυσκολία στην κίνηση, αλλά για το ευρύ κοινό θα είναι διαφορετική». Το επιχείρημά της; «Θα υποδέχονται τους επισκέπτες ομαλές ανθεκτικές και σταθερές επιφάνειες, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και ασφαλή κίνηση, ενώ τα αμαξίδια θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και όχι γραμμικά. Έτσι θα γίνεται αντιληπτός ο ελεύθερος, κατά την αρχαιότητα, χώρος».

Η αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η παρέμβαση αυτή έχει προκαλέσει περισσότερο αρνητικές παρά θετικές αντιδράσεις καθώς το «τσιμέντο» αλλοιώνει την αισθητική και την ιερότητα του χώρου. Μεταξύ αυτών που αποδοκίμασαν έντονα τις παρεμβάσεις στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με δικαιολογία την διευκόλυνση της κίνησης ΑΜΕΑ στην περιοχή είναι και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, που εκτίμησε πως η παρέμβαση αυτή είναι «πέραν κάθε λογικής ανάδειξης ενός κορυφαίου μνημείου».

«Η μείζων παρέμβαση που γίνεται πάνω στην Ακρόπολη, πέρασε από το ΚΑΣ μετά βαΐων και κλάδων, σε τηλεδιάσκεψη (!), και βγήκε πανηγυρικό Δελτίο Τύπου της Υπουργού, η οποία όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει τι ωραία που πληρώνει το ίδρυμα Ωνάση μαζί με τον φωτισμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Και συνεχίζει παρατηρώντας: «Είναι σαφές ότι οι διάδρομοι αυτοί είναι παρέμβαση στον Βράχο με το πρόσχημα των διαδρομών ΑμεΑ. Είναι νέοι διάδρομοι σε όλο το χώρο του Μνημείου UNESCO (που δεν ρωτήθηκε καν βέβαια), που μάλιστα αλλάζουν την εικόνα και τη μορφή του. Μακάρι να έδειχνε το ΥΠΠΟΑ πραγματικό σεβασμό στα άτομα ΑμεΑ κι όχι να τα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για άλλες δουλειές…»

Σε επόμενο σημείο κατηγορεί την υπουργό Πολιτισμού ότι επιχειρεί να αφήσει το αποτύπωμα το δικό της και του Ιδρύματος Ωνάση στην Ακρόπολη «με κάθε τρόπο» στηλιτεύοντας παράλληλα το Κ.Α.Σ. με την υπενθύμιση ότι προ ημερών ενέκρινε και την καταστροφική απόσπαση των αρχαιοτήτων από το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα