ΑΘΗΝΑ
16:25
|
25.04.2024
Το απόγευμα η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να εξαγγείλει δραστικά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ αργά το απόγευμα η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να εξαγγείλει δραστικά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, τα οποία θα θυμίζουν το λεγόμενο “lockdown” της περασμένης άνοιξης, ο αριθμός των νέων μολύνσεων μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες ανήλθε σε 5.340.

Τα σημερινά στοιχεία από τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη, ανέφεραν το απόγευμα ότι από την εμφάνιση του ιού στην Αυστρία, έχουν πεθάνει από επιπλοκές 1.109 άνθρωποι, 67.226 έχουν αποθεραπευτεί, σε νοσοκομείο νοσηλεύονται σήμερα 1.867, και από αυτούς 265 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον πίνακα ελέγχου του Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, οι νέες μολύνσεις με τον κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα είναι 277 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ, ο αριθμός των ενεργών περιπτώσεων κορονοϊού είναι 44.209.

Πριν την επικείμενη εξαγγελία των νέων δραστικών μέτρων, η αυστριακή κυβέρνηση, είχε διαβουλεύσεις — χθες με τους κοινωνικούς εταίρους, σήμερα πριν το μεσημέρι με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, και το απόγευμα τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Οι δραστικοί περιορισμοί, που θα πρέπει να εγκριθούν από την Κεντρική Επιτροπή της αυστριακής Βουλής σε αυριανή συνεδρίαση της, θα ισχύσουν στη χώρα από τα μεσάνυκτα της ερχόμενης Δευτέρας προς Τρίτη και, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, μεγάλες περικοπές, από την απαγόρευση εισόδου σε καταστήματα εστίασης, το κλείσιμο θεάτρων, κινηματογράφων, μουσείων και ζωολογικών κήπων, όπως επίσης την ακύρωση σχεδόν όλων των εκδηλώσεων.

Η προβλεπόμενη στα νέα μέτρα απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 20.00 το βράδυ έως τις 6.00 το πρωί, πρόκειται να ισχύσει, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, και όχι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, όπως φέρεται να προβλεπόταν αρχικά.

Σύμφωνα με το νόμο Covid-19, οι περιορισμοί εξόδου μπορούν να εκδοθούν μόνο “για την πρόληψη επικείμενης κατάρρευσης της ιατρικής περίθαλψης ή παρόμοιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης”, και πρέπει να περιορίζονται σε δέκα ημέρες.

Δραστικοί, εμφανίζονται οι αναμενόμενοι περιορισμοί στην εστίαση, όπου “απαγορεύεται η είσοδος και η παραμονή σε επαγγελματικούς χώρους όλων των τύπων επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης” που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται σε εστιατόρια και μπαρ να εξυπηρετούν επισκέπτες, αλλά επιτρέπεται η παραλαβή φαγητού και ποτού μεταξύ 6 π.μ. και 8 μ.μ., τα κυλικεία σε εταιρείες, σχολεία και νοσοκομεία εξαιρούνται από το κλείσιμο.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν επίσης το κλείσιμο των ξενοδοχείων, στα οποία μόνον οι επισκέπτες που ήταν ήδη εκεί όταν τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός μπορούν ακόμη να περάσουν τον χρόνο κράτησης. Εξαιρούνται επίσης οι διανυκτερεύσεις για επαγγελματικούς σκοπούς και κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ενώ και τα θέρετρα υγείας εξαιρούνται επίσης από τον κανονισμό απαγόρευσης.

Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, αυτή τη φορά το λιανικό εμπόριο αποφεύγει το κλείσιμο, αλλά επιστρέφουν οι προσωπικοί περιορισμοί. Δέκα τετραγωνικά μέτρα πρέπει να είναι διαθέσιμα για κάθε πελάτη. Εάν το κατάστημα είναι μικρότερο, μόνο ένα άτομο μπορεί να γίνει δεκτό. Στον τόπο εργασίας, πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των ανθρώπων, “εκτός εάν ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να ελαχιστοποιηθεί μέσω κατάλληλων προστατευτικών μέτρων”.

Σερβία: Δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων – Γεμίζουν τα νοσοκομεία

Στη Σερβία για τρίτη συνεχή ημέρα καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.817 νέα κρούσματα και απεβίωσαν έξι ασθενείς. Μέσα σε πέντε ημέρες ο αριθμός των προσβληθέντων από τον κορονοϊό Sars Cov-2 εξαπλασιάστηκε. Δραματική αύξηση καταγράφεται και στο αριθμό των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία. Στα νοσοκομεία αναφοράς σήμερα νοσηλεύονται 1.122 ασθενείς εκ των οποίων οι 51 είναι διασωληνωμένοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι τα δύο από τα δέκα άτομα που υποβάλλονται σε PCR τεστ για το κορονοϊό είναι θετικά.

Από τη Επιτροπή Δημόσιας Υγείας προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία αρχίζουν να γεμίζουν και αν συνεχιστεί αυτή η ανοδική τάση στην εμφάνιση των νέων κρουσμάτων σύντομα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα το σύστημα υγείας. Στο Βελιγράδι όπου η επιδημική κατάσταση είναι δραματική από χθες εντάχθηκε στο σύστημα των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό και το Κλινικό Κέντρο του Ζέμουν. Αυξάνεται επίσης και ο αριθμός των ασθενών με ήπια κλινική εικόνα που νοσηλεύονται στο κλειστό στάδιο «Arena» στο Νέο Βελιγράδι.

Οι αρχές παρά την αλματώδη αύξηση των νέων κρουσμάτων απορρίπτουν το ενδεχόμενο γενικού lockdown κυρίως για οικονομικούς λόγους. Επισημαίνουν δε ότι η χρήση μάσκας σε όλους του χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, αρκεί για να σταματήσει η διασπορά του ιού.

Στη Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 46.954 άνθρωποι και τα θύματα ανέρχονται σε 820.

Μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων καταγράφεται και στο Κόσοβο όπου από χθες βρέθηκαν θετικοί στο ιό 514 άνθρωποι, ενώ κατέληξαν τρεις ασθενείς. Συνολικά στο Κόσοβο έχουν επιβεβαιωθεί 19.642 κρούσματα και έχουν αποβιώσει 681 άνθρωποι.

Ιταλία-Covid-19: Αύξηση των θανάτων – Όλο και πιθανότερα, νέα, πιο αυστηρά μέτρα

Αύξηση παρουσιάζουν σήμερα οι θάνατοι στην Ιταλία από την επιδημία κορονοϊού. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν τη ζωή τους 297 άνθρωποι και καταγράφηκαν 31.758 νέα περιστατικά.

Συνολικά, διενεργήθηκαν 215.886 διαγνωστικά τεστ. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας, από χθες μέχρι σήμερα εισήχθησαν 97 νέοι ασθενείς, και άλλοι 972 στους νοσοκομειακούς θαλάμους. Χθες καταγράφηκαν 31.084 νέα περιστατικά και 199 θάνατοι.

Στο μεταξύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το πολύ τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να εγκριθούν νέα, πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Πριν από το τελικό «πράσινο φως», όλα δείχνουν ότι αυτή την φορά θα διεξαχθεί σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο για να ληφθούν υπόψη τυχόν προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Αυτό που μένει ακόμη να εξακριβωθεί είναι αν τα νέα μέτρα θα αφορούν τις περιφέρειες με μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων (όπως την Λομβαρδία, την Καμπανία, το Βένετο και την Τοσκάνη) ή θα έχουν πανιταλική ισχύ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα