ΑΘΗΝΑ
15:14
|
23.09.2023
Η κυβέρνηση φαίνεται πως κάνει ακόμη ένα βήμα για επέκταση των 12 ν.μ στο Ιόνιο.
ÄÉÅÎÁÃÙÃÇ ÁÅÑÏÍÁÕÔÉÊÇÓ ÁÓÊÇÓÇÓ ÓÔÇÍ ÁÍÁÔÏËÉÊÇ ÌÅÓÏÃÅÉÏ (EUROKINISSI/ ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÕÐ.ÅÈÍÉÊÇÓ ÁÌÕÍÁÓ)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακόμη ένα βήμα για το κλείσιμο εκκρεμοτήτων σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο επιχειρεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ”Τα Νέα”, η κυβέρνηση προωθεί το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη ευθειών γραμμών βάσης, μια δυνατότητα που προβλέπεται στο άρθρο 10 με τίτλο ”Κόλποι” της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, μπορεί να χαραχθεί ”κλείουσα γραμμή” μεταξύ των δύο σημείων κατώτατης ρηχίας των κόλπων και τα ύδατα στο εσωτερικό της γραμμής αυτής θεωρούνται εσωτερικά ύδατα.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο των κόλπων και τις γραμμές βάσεις σε ό,τι αφορά το Ιόνιο είναι έτοιμο και έχει ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένοντας σχετική έγκριση. Εν συνεχεία, θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, από τα Διαπόντια Νησιά βόρεια της Κέρκυρας μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο.

Την ίδια στιγμή, υπό επεξεργασία βρίσκονται στο υπουργείο Εξωτερικών τα τοπογραφικά σχέδια για το κλείσιμο των κόλπων και νότια της Κρήτης. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανοίγει τον δρόμο για τη σύνταξη του αντίστοιχου προεδρικού διατάγματος και τη δρομολόγηση της επέκτασης των χωρικών υδάτων, όπως και στη Δυτική Ελλάδα.

Πηγές: ΤΑ ΝΕΑ, CNN Greece

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα