ΑΘΗΝΑ
17:17
|
05.07.2024
Σε κρίση φέρεται να εξελίσσεται η λεγόμενη «αυτοκεφαλία» της Εκκλησίας της Ουκρανίας, με απρόβλεπτες συνέπειες στον ορθόδοξο κόσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κρίση φέρεται να εξελίσσεται η λεγόμενη «αυτοκεφαλία» της Εκκλησίας της Ουκρανίας, με απρόβλεπτες συνέπειες στον ορθόδοξο κόσμο. Ο Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας έκανε λόγο για την δημιουργία ενός ήπιου σχίσματος στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου, εξαιτίας της αγνόησης της αποφάσεως της Συνόδου για μη αναγνώριση του Επιφανίου ως Μητροπολίτου Κιέβου εκ μέρους του Μακαριωτάτου.

Ο Πανιερώτατος ερωτηθείς για την ανεξήγητη αυτή ενέργεια του Μακαριωτάτου, αναφέρθηκε διεξοδικά στην εκκλησιαστική αυτή κρίση η οποία προέκυψε στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται όχι μόνον οι τρείς άλλοι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου οι οποίοι υπέγραψαν προ ολίγων ημερών κοινή δήλωση, αλλά και όλα τα μέλη της Συνόδου, και για τον λόγο αυτό ο Μακαριότατος απέσυρε την επιστολή η οποία προοριζόταν για τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού αναφέρθηκε στα γεγονότα τα οποία κωλύουν την αρχιερατική του συνείδηση να δεχθεί τον Επιφάνιο ως κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου, τα οποία έχουν ως βάση κριτήρια θεολογικά και νομοκανονικά και όχι προσωπικό χαρακτήρα.

Ο Πανιερώτατος δήλωσε ότι βλέπει ως μοναδική λύση σε αυτή την κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου την ανάκληση της μνημόνευσης του «Μητροπολίτου Επιφανίου» ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και την έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου προς εξέταση εκ νέου του θέματος.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος δήλωσε σχετικά με την κανονικότητα του Μητροπολίτου Κιέβου ότι ο Ονούφριος είναι ο κανονικός Μητροπολίτης Κιέβου.

Το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας ανάρτησε μία επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου προς τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο του 2018, εξαιτίας της αναγνωρίσεως μιας από τις ουκρανικές σχισματικές κοινότητες από τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο στις 24 Οκτωβρίου 2020 και των σχολίων του στον Τύπο επί του θέματος.

Η Εκκλησία της Κύπρου ουδέποτε θα αποστεί από της θέσεως την οποία πολλάκις Σας έχουμε εκθέσει, ότι δηλαδή θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τη θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας ως προς το λεγόμενο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. Θεωρεί τη θέση αυτή δίκαιη και κατά πάντα δικαιολογημένη” – τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Μακαριώτατος.

Στις 24 Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ , κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του νέου Επισκόπου Αρσινόης κ. Παγκρατίου μνημόνευσε και αναγνώρισε τον Κιέβου Επιφάνιου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ενώ τέσσερις μέρες νωρίτερα απέστειλε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο επιστολή σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα.

Στην επιστολή του, αναφέρει ότι μετά από πολλή προσευχή και περισυλλογή αποφάσισε στην χειροτονία του Επισκόπου Αρσινόης να μνημονεύση τον Μητροπολίτη Επιφάνιο, τονίζοντας: “Και εάν ετήρησα στάσιν ουδετερότητος περί το Ουκρανικόν, τούτο το έπραξα επιθυμών να εμφυσήσω το αυτό φρόνημα εις όλους τους Προκαθημένους και αγαπητούς εν Χριστώ αδελφούς και ίνα δυνηθώ να διαδραματίσω συμφιλιωτικόν ρόλον χάριν της ενότητος της Ορθοδοξίας”.

Πηγή: Ρομφαία

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα