ΑΘΗΝΑ
23:24
|
19.04.2024
Η πρωθυπουργός, Τζασίντα Άρντερν, δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης τη Δευτέρα, 2 Νοέμβρη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, δήλωσε σήμερα το Σάββατο ότι θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης τη Δευτέρα, 2 Νοέμβρη.

Μετά από διαπραγματεύσεις ημερών με το Κόμμα των Πρασίνων, οι ηγέτες των τελευταίων θα αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια. Η συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στα δύο κόμματα προβλέπει ότι οι δύο ηγέτες των Πρασίνων, Τζέιμς Σο και Μαράμα Ντέιβιντσον, θα αναλάβουν τα πόστα του υφυπουργού Περιβάλλοντος και της υπουργού Πρόληψης Οικογενειακής και Σεξουαλικής Βίας.

Η κυβέρνηση των Εργατικών, οι οποίοι στις πρόσφατες εκλογές κατήγαγαν εκλογικό θρίαμβο συγκεντρώνοντας το 49% των ψήφων, δεν είχε την ανάγκη στήριξης από άλλο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού διέθετε πάνω από τις 61 απαραίτητες έδρες για την κυβερνητική αυτοδυναμία. Η πρωθυπουργός Άρντερν είχε ξεκαθαρίσει μάλιστα τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές πως θα είναι μια κυβέρνηση αποκλειστικά του Εργατικού Κόμματος.

Ωστόσο στο νησιωτικό κράτος οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι κανόνας και η πίεση που ασκήθηκε και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος θεωρήθηκε καταλυτική για την επίτευξη της συμφωνίας. Οι Πράσινοι δεν δεσμεύονται από την κυβερνητική πολιτική για θέματα εκτός των υπουργικών χαρτοφυλακίων ενώ δεν θα αντιταχθούν σε ψηφοφορίες παροχής εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο.

“Το βράδυ των εκλογών είπα ότι ήθελα να κυβερνήσω για όλους τους Νέους Ζηλανδούς και να επιτύχω όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση σε βασικά θέματα”, δήλωσε ο Άρντερ σε τηλεοπτική συνέντευξη τύπου. “Αυτή η συμφωνία το πετυχαίνει αυτό.”

Την συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας ενέκριναν σήμερα πρωί και τα μέλη του Πράσινου Κόμματος.

Πηγές: The Star, The Spinoff

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα