ΑΘΗΝΑ
08:53
|
19.04.2024
Η Ουάσιγκτον πούλησε περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια κατασχεμένου ιρανικού πετρελαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον πούλησε περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια κατασχεμένου ιρανικού πετρελαίου από τέσσερα δεξαμενόπλοια που κατευθύνονταν για τη Βενεζουέλα. Τα δεξαμενόπλοια είχαν κατασχεθεί από τον περασμένο Αύγουστο.

“Μόλις παρουσιάστηκε η απόφαση κατάσχεσης του δικαστηρίου, ο ιδιοκτήτης των πλοίων μετέφερε το πετρέλαιο στην κυβέρνηση και μπορούμε τώρα να ανακοινώσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πουλήσει και παραδώσει αυτό το πετρέλαιο”, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Τζον Ντέμερς την Πέμπτη σε δελτίο τύπου.

Υποστηρίζοντας ότι η πώληση πετρελαίου στο Καράκας ωφελούσε το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, που οι ΗΠΑ έχουν ανακηρύξει τρομοκρατική ομάδα, ο Ντέμερς συμπλήρωσε: ”Με μεγάλη ικανοποίηση μπορώ να ανακοινώσω ότι πρόθεσή μας είναι να αφαιρέσουμε τα επιτυχώς κατασχεθέντα χρήματα από τα καύσιμα τις πωλήσεις και να τα παράσχουμε στο Ταμείο Τρομοκρατίας που χρηματοδοτείται από το κράτος των ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση της υπόθεσης.”

Τον Ιούλιο, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατέθεσαν αγωγή για κατάσχεση της βενζίνης στα τέσσερα δεξαμενόπλοια που προσπαθούσε να στείλει το Ιράν στη Βενεζουέλα, με στόχο να αποτρέψει τα έσοδα από το να φτάσουν στα ταμεία του Ιράν.

Τον Αύγουστο, η διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πραγματοποίησε ”τη μεγαλύτερη κατάσχεση αποστολών καυσίμων από το Ιράν”, για την οποία η Βενεζουέλα είχε ήδη πληρώσει.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού με βενζίνη λόγω των καταναγκαστικών κυρώσεων των ΗΠΑ, δεδομένου ότι το αργό πετρέλαιο είναι το κύριο προϊόν εξαγωγής της χώρας. Η οικονομία του Ιράν, που παραδοσιακά εξαρτάται από τις εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου, υποφέρει επίσης από τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, με πολλές χώρες να μειώνουν τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, φοβούμενοι οικονομικές κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.

Πηγές: Middle East Monitor

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα