ΑΘΗΝΑ
16:24
|
23.04.2024
Το κυβερνών κόμμα εξασφάλισε το 48,36% στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σαββάτου, εξασφαλίζοντας την αυτοδυναμία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας, Γεωργιανό Όνειρο, εξασφάλισε το 48,36% στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σαββάτου, με καταγεγραμμένο το 78,16% των ψήφων, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δημοσίευσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

”Το κόμμα εξασφάλισε 76 έδρες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, αποκτώντας το δικαίωμα να σχηματίζει μονομερώς τη μελλοντική κυβέρνηση”, δήλωσε ο εκτελεστικός γραμματέας του κόμματος, Ιρακλί Κομπακίτζε, σε επίσημη ενημέρωση σήμερα την Κυριακή.

“Στην αναλογική ψηφοφορία και βάσει αυτών των εκλογικών αποτελεσμάτων που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, το Γεωργιανό Όνειρο κέρδισε 62 βουλευτικές έδρες. Εκτός αυτού, μετρήθηκαν τα στοιχεία για τους υποψηφίους που εκλέχθηκαν βουλευτές μέσω του πλειοψηφικού συστήματος και μπορούμε να πούμε τώρα ότι 14 από αυτές κερδήθηκαν από το κόμμα μας. Έτσι με βάση την απλή αριθμητική το κόμμα μας έχει αυτοδυναμία”, δήλωσε ο Κομπακίτζε.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, το αντιπολιτευτικό μπλοκ, Η Δύναμη είναι στην Ενότητα, η οποία επίσης περιλαμβάνει το Ενωτικό Εθνικό Κίνημα που ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, συγκέντρωσε το 26,35%. Το κόμμα Ευρωπαϊκή Γεωργία-Κίνημα για την Ελευθερία, το οποίο αποτελεί αποτελεί διάσπαση του Εθνικού Κινήματος, έρχεται τρίτο με 3,79% των ψήφων. Άλλα επτά κόμματα και δύο μπλοκ ξεπέρασαν το όριο του 1% για την είσοδό τους στη Βουλή.

Το κοινοβούλιο 150 εδρών της χώρας αποτελείται από 120 μέλη που εκλέγονται μέσω αναλογικού συστήματος ψηφοφορίας και 30 μέλη εκλέγονται μέσω πλειοψηφικού συστήματος. Πάνω από 3.800 εκλογικά τμήματα άνοιξαν για τη διενέργεια των εκλογών. Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε στο 56,11%.

Πηγές: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα