ΑΘΗΝΑ
05:14
|
29.05.2024
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι σέβεται τους μουσουλμάνους, αλλά η Γαλλία θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε το Σάββατο στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera ότι σέβεται τους μουσουλμάνους που σοκαρίστηκαν από κινούμενα σχέδια του Προφήτη Μωάμεθ, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για βία. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ενάντια στη βία και θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης γελοιογραφιών.

Τόνισε όμως ότι δεν σημαίνει ότι αυτός ή οι αξιωματούχοι του υποστηρίζουν ή ασπάζονται τα κινούμενα σχέδια, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημία, ή ότι η Γαλλία είναι κατά οποιονδήποτε τρόπο αντιμουσουλμανική χώρα.

”Καταλαβαίνω και σέβομαι ότι οι άνθρωποι μπορεί να σοκαριστούν από αυτά τα σκίτσα, αλλά δεν θα δεχτώ ποτέ ότι κάποιος μπορεί να δικαιολογήσει τη σωματική βία με βάση αυτά τα σκίτσα, και θα υπερασπίζομαι πάντα την ελευθερία του να γράφεις, να σκέφτεσαι, να ζωγραφίζεις στη χώρα μου”, είπε συγκεκριμένα ο Μακρόν σύμφωνα με αντίγραφο της συνέντευξης που κυκλοφόρησε από το γραφείο του.

Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση αύξησε τα μέτρα προστασίας μετά από επίθεση με μαχαίρι σε μια γαλλική εκκλησία που σκότωσε τρία άτομα αυτήν την εβδομάδα.

Ένας επιτιθέμενος που φώναζε ”Allahu Akbar” (ο Θεός είναι ο Μεγαλύτερος) αποκεφάλισε μια γυναίκα και σκότωσε δύο άλλους ανθρώπους σε μια εκκλησία στη Νίκαια την Πέμπτη, στη δεύτερη θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία σε δύο εβδομάδες με ισλαμικό κίνητρο, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πετί στις 16 Οκτώβρη.

Ο επιτιθέμενος, ένας 21χρονος από την Τυνησία, πυροβολήθηκε από την αστυνομία και τώρα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο. Το Σάββατο ύποπτος πυροβόλησε ιερέα ελληνορθόδοξου ναού στη Λυών, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Μακρόν έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες για να προστατεύσει τοποθεσίες όπως χώρους λατρείας και σχολεία και υπουργοί προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και άλλες επιθέσεις ισλαμιστικού χαρακτήρα.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα