ΑΘΗΝΑ
07:23
|
17.05.2024
Εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει τις απαιτούμενες ψήφους, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος σε δύο εβδομάδες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι προεδρικές εκλογές της Μολδαβίας ξεκίνησαν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Μόσχας) με 2.004 εκλογικά κέντρα ανοιχτά σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ροντίτσα Σέρμπου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS σήμερα την Κυριακή.

Σχεδόν 2.500 παρατηρητές θα παρακολουθούν την ψηφοφορία, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Οι προεδρικές εκλογές γίνονται εν μέσω τεταμένων επιδημιολογικών καταστάσεων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των προστατευτικών μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού, οι αρχές αγόρασαν μάσκες προσώπου, οι οποίες θα διανεμηθούν στους ψηφοφόρους δωρεάν.

Η πανδημική κρίση και η αντιμετώπισή της, καθώς και οι οικονομικές της επιπτώσεις -η χώρα αναμένεται να κλείσει το έτος με ύφεση της τάξης του 7%– ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οκτώ υποψήφιοι υπολογίζονται στις εκλογές, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο νυν πρόεδρος Ιγκόρ Ντόντον, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μολδαβίας είναι το φαβορί για τη νίκη. Ο κύριος αντίπαλός του στις εκλογές είναι η Μάια Σάντου, πρώην πρωθυπουργός και ο σημερινός ηγέτης του κεντροδεξιού Κόμματος Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS). Ο πρόεδρος θα εκλεγεί για τετραετή θητεία.

Ο υποψήφιος που θα κερδίσει τουλάχιστον το 50% των ψήφων θα κερδίσει τις εκλογές. Εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει τις απαιτούμενες ψήφους, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος σε δύο εβδομάδες.

Πηγές: TASS, UNDP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα