ΑΘΗΝΑ
23:42
|
20.09.2024
Οι φιλοβασιλικοί διαδηλωτές ζητούν οι όποιες μεταρρυθμίσεις υιοθετηθούν να αφήσουν άθικτο τον θεσμό της βασιλείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες Ταϊλανδέζοι υποστηρικτές της μοναρχίας φορώντας κίτρινες φανέλες κατέκλυσαν τους δρόμους της Μπανγκόκ σήμερα την Κυριακή, ως απάντηση στις πολύμηνες διαμαρτυρίες που ζητούν την απομάκρυνση της κυβέρνησης και περιορισμό των βασιλικών εξουσιών.

”Ήρθε η ώρα να βγούμε στους δρόμους για να προστατεύσουμε την αγαπημένη μας μοναρχία”, δήλωσε ο Μπιν Μπουνλουρίτ, αστέρας του κινηματογράφου, ηγετική μορφή των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα μπροστά στο Μεγάλο Παλάτι της Μπανγκόκ.

Οι φιλοβασιλικοί διαδηλωτές ζητούν οι όποιες μεταρρυθμίσεις υιοθετηθούν να αφήσουν άθικτο τον θεσμό της βασιλείας, η κριτική στον οποίο μέχρι πρόσφατα αποτελούσε ζήτημα-ταμπού για την ασιατική χώρα.

Κυβέρνηση και παλάτι βρίσκονται στο στόχαστρο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών εδώ και μήνες, η πρώτη μετά την διάλυση του δημοφιλούς αντιπολιτευτικού κόμματος ”Μέλλον Μπροστά” και ο μονάρχης Μάχα Βαγιραλονγκόρν για την απόφασή του να θέσει υπό τον προσωπικό του έλεγχο στρατιωτικές μονάδες και να οικειοποιηθεί ο ίδιος την τεράστια περιουσία του Στέμματος.

Η κυβέρνηση του πρώην πραξικοπηματία Πραγιούθ Τσαν-Ότσα απαγόρευσε τις διαμαρτυρίες τον περασμένο μήνα με το πρόσχημα του κορονοϊού και συνέλαβε πολλούς από τους πιο γνωστούς ηγέτες, αλλά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης ακυρώθηκαν γύρισαν μπούμερανγκ, βγάζοντας στους δρόμους ακόμη περισσότερους διαδηλωτές.

Τρεις ηγετικές μορφές του κινήματος διαμαρτυρίας νοσηλεύτηκαν το Σαββατοκύριακο αφού η αστυνομία δήλωσε ότι συνελήφθησαν εκ νέου μετά τη λήξη του ορίου κράτησης. Ένας από αυτούς λιποθύμησε ενώ βρισκόταν σε αστυνομική κράτηση, με τις σκηνές να εξοργίζουν τους διαδηλωτές.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι οι εκλογές του περασμένου έτους σχεδιάστηκαν προς όφελός του.

Πηγές: Reuters, Financial Times

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα