ΑΘΗΝΑ
15:09
|
23.04.2024

Ευφάνταστους τρόπους για την εξασφάλιση της επιβίωσης καλούνται να μηχανευτούν από αύριο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα που πλήττονται από την αναγκαστική αναστολή των συμβάσεων […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ευφάνταστους τρόπους για την εξασφάλιση της επιβίωσης καλούνται να μηχανευτούν από αύριο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα που πλήττονται από την αναγκαστική αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους στο πλαίσιο κυβερνητικών μέτρων μερικού «λοκντάουν» στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Χιλιάδες νοικοκυριά εργαζομένων που υπάγονται σε περίπου 500 κλάδους (π.χ. τουρισμός, εστίαση κ.α.) και εντάσσονται σε «Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας» σε «κίτρινες» και «κόκκινες» περιοχές, λόγω πανδημίας, καλούνται να τα βγάλουν πέρα με το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ το μήνα.

Σε γενικές γραμμές, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας που ίσχυε ως τις 31 Οκτωβρίου επεκτείνεται ως το τέλος Απριλίου 2021 για επισιτισμό, τουρισμό, αθλητισμό, μεταφορές και πολιτισμό.

Στις «κόκκινες περιοχές», αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας εργαζόμενων επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή. Εισπράττουν 534 ευρώ και τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σύμφωνα με τον ονομαστικό τους μισθό.

Στις «κίτρινες περιοχές»οι εργοδότες που πλήττονται και κλείνουν με δική τους επιλογή ή οι επιχειρήσεις τους μένουν ανοικτές, μπορούν να θέσουν τμήμα ή το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή.

Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να κάνουν ανάλογα κινήσεις εργοδότες και εργαζόμενοι.

Εάν η σύμβαση εργασίας ανασταλεί όλο το Νοέμβριο ο εργοδότης υποβάλλει μία δήλωση στο σύστημα «Εργάνη». Αντίστοιχα, Ο εργαζόμενος υποβάλλει την δική του δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr

Οι εργαζόμενοι που υφίστανται το υποχρεωτικό μέτρο αναστολής της σύμβασης εργασίας δικαιούνται αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο. Ωστόσο, θα πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό σε αντίστοιχες δόσεις που μετατίθενται στο τέλος της ρύθμισης.

Τηλεργασία για το 50% του προσωπικού

Το Νοέμβριο επιβάλλεται επίσης και το υποχρεωτικό μέτρο της τηλεργασίας για το 50% του προσωπικού κάθε επιχείρησης όπου είναι εφικτή η εφαρμογή του μέτρου. Διαφορετικά θα οι εργοδότες επιβάλλονται με πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Επιπλέον, από την τηλεργασία εξαιρούνται οι ακόλουθοι τομείς: Σχολεία και άλλες εκπαιδευτικές δομές. Νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες υγείας. Φαρμακαποθήκες. Επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων. Ταχυμεταφορές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα