ΑΘΗΝΑ
05:20
|
17.05.2024

Τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο μέτρων εξορθολογισμού των δημοσίων εσόδων εξαιτίας της μείωσης εσόδων από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου τα τελευταία χρόνια αναγκάζει […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο μέτρων εξορθολογισμού των δημοσίων εσόδων εξαιτίας της μείωσης εσόδων από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου τα τελευταία χρόνια αναγκάζει τη νέα κυβέρνηση στο Σουλτανάτο του Ομάν να θεσπίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της, φόρο εισοδήματος.

Πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομίας μελετά στο πλαίσιο του σχεδίου για την οικονομία 2020-2024 να μειώσει τα κρατικά ελλείμματα στο 1,7% του ΑΕΠ ως το 2024 από το 15,8% που είναι το τρέχον έτος.

Σχεδιάζει επίσης να αυξήσει στο 35% από 28% τα κρατικά έσοδα από νέες πηγές, πέραν αυτών που αφορούν την εκμετάλλευση πετρελαίου.

Στα σκαριά έχει και τη σταδιακή κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση ως το 2025, που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις κατά την εφαρμογή της.

Εάν το σχέδιο για την επιβολή φόρου εισοδήματος στο Ομάν ανακοινωθεί και επίσημα τότε θα πρόκειται για την πρώτη χώρα που επιβάλλει τον συγκεκριμένο φόρο μεταξύ των έξι που απαρτίζουν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

Ήδη ο νέος Σουλτάνος του Ομάν Χάιθαμ που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Ιανουάριο, ενέκρινε ένα πρώτο σχέδιο μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής «πειθαρχίας».

Πριν λίγες βδομάδες το Ομάν αποφάσισε την επιβολή ΦΠΑ ύψους 5%. Το ίδιο έκαναν προ μηνών η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς διαπιστώνουν σημαντική κρατικών μείωση εσόδων λόγω των χαμηλότερων διεθνών τιμών πετρελαίου από το 2014.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα