ΑΘΗΝΑ
00:04
|
16.11.2024

Στο Βερολίνο έσπευσαν αιφνιδίως απόψε οι υπουργοί Εξωτερικών Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας σε μία προφανή προσπάθεια να αμβλύνουν τις διαφορές τους μία βδομάδα πριν τη […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Βερολίνο έσπευσαν αιφνιδίως απόψε οι υπουργοί Εξωτερικών Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας σε μία προφανή προσπάθεια να αμβλύνουν τις διαφορές τους μία βδομάδα πριν τη σύνοδο χωρών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

Από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας το παρόν στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι. Τη Βουλγαρία εκπροσωπεί η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα.

Οι αξιωματούχοι αυτοί κλήθηκαν εσπευσμένως στο Βερολίνο από τον Γερμανό ομόλογό τους, Χάικο Μάας και τον υφυπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ για συνομιλίες με στόχο την «εξεύρεση τρόπων προσέγγισης των θέσεων μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, που θα επιτρέψουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας». Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν νωρίτερα αξιωματούχοι από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, MIA.

Οι αφορμές που προκαλούν εδώ και καιρό εντάσεις στις διμερείς σχέσεις Σκοπίων-Σόφιας είναι θέματα ιστορικών και γλωσσικών διαφορών. Η Βουλγαρία έχει απειλήσει να μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην ΕΕ σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση για τις γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Σε κάθε περίπτωση η αποψινή συνάντηση στο γερμανικό υπουργείο εξωτερικών φαίνεται να συνδέεται με την προγραμματισμένη για τις 10 Νοέμβρη σύνοδο μεταξύ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ στη Σόφια στο πλαίσιο της λεγόμενης «διαδικασίας του Βερολίνου».

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε με πρωτοβουλία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών το 2014 με απώτερο στόχο την προώθηση της ένταξης των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την επικείμενη σύνοδο Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ στη Σόφια αναμένεται να κατατεθεί και να υιοθετηθεί σχέδιο για τη δημιουργία κοινής περιφερειακής αγοράς, τύπου μίας μίνι «ζώνης Σέγκεν» μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα