ΑΘΗΝΑ
09:32
|
07.11.2024
Εργασιακό ναρκοπέδιο αποδεικνύεται η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς με το νέο νομοσχέδιο καταργείται το οκτάωρο μετά από περίπου έναν αιώνα…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εργασιακό ναρκοπέδιο αποδεικνύεται η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση.

Με το νομοσχέδιο, βγαίνει στη… σύνταξη το οκτάωρο μετά από περίπου έναν αιώνα εφαρμογής, συμπιέζεται δραματικά το κόστος της εργασίας και κυριολεκτικά ακρωτηριάζονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Τα έξι ναρκοθετημένα σημεία της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, είναι:

  • Η δυνατότητα επιχειρήσεων να απασχολούν εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως το ανώτερο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου εξαμήνου παρέχουν αντίστοιχη μείωση ωρών εργασίας ή ρεπό ή ημέρες άδειας. Αυτομάτως, η λεγόμενη “διευθέτηση του χρόνου εργασίας” γίνεται το όχημα για την κατάργηση του οκταώρου.
  • Ο διπλασιασμός των ωρών της υπερωρίας στην βιομηχανία στις 100 με 120, με παράλληλη μείωση της αμοιβής. Σε συνδυασμό με το προηγούμενο μέτρο αυξάνεται ο χρόνος εργασίας και μειώνεται η αμοιβή των εργαζομένων. Κατά παρέκκλιση του γνωστού διαφημιστικού σλόγκαν, ο χρόνος (εργασίας) δεν είναι χρήμα, αλλά χρόνος (ανάπαυσης).
  • Η ευθεία αμφισβήτηση της αργίας της Κυριακής, μέσω της προσθήκης επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα βάσει της οποίας επιτρέπεται η εργασία την Κυριακή.
  • Η θεσμοθέτηση του δικαιώματος του εργοδότη, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά να μισθοδοτείται. Με τον τρόπο αυτό, ο απολυμένος αποκόπτεται από το σώμα των εργαζομένων, αλλά και από τον εργασιακό του χώρο, απ’ όπου θα μπορούσε ενδεχομένως να αντλήσει χρήσιμα (αν όχι καθοριστικά) στοιχεία για μελλοντική δικαστική προσφυγή σε βάρος του εργοδότη.
  • Η μεταφορά της διαδικασίας επίλυσης συλλογικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας και στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας,όπου την πλειοψηφία έχει το κράτος, με συνέπεια την αποδυνάμωση των εργατικών διεκδικήσεων και παράλληλα την περαιτέρω συρρίκνωση των Επιθεωρητών Εργασίας.
  • Οι παρεμβάσεις στην λειτουργία των συνδικάτων, κυρίως στην διαδικασία λήψης απόφασης και τον τρόπο πραγματοποίησης απεργίας. Με το αιτιολογικό ότι πρέπει να… “καταπολεμηθούν χρόνιες υπερβολές του συνδικαλιστικού κινήματος”, προβλέπεται η πραγματοποίηση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την λήψη απόφασης πραγματοποίησης απεργίας.

Επίσης, απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο θέμα, έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη επισημαίνουν ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία ακρωτηριάζει το σώμα των εργαζομένων και καθιστά τους εργαζόμενους ευάλωτους απέναντι σε εργοδοτικές πιέσεις.

Για το δεύτερο ζήτημα αναφέρουν ότι στόχος είναι η απομάκρυνση των εργαζομένων από τους χώρους εργασίας και η διευκόλυνση της λειτουργίας απεργοσπαστικών μηχανισμών, καθώς δεν θα υπάρχει απεργιακή περιφρούρηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα