ΑΘΗΝΑ
10:40
|
28.04.2024
Έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδο θα πραγματοποιήσουν οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων σήμερα το απόγευμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδο θα πραγματοποιήσουν οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων σήμερα το απόγευμα, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την επίθεση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την γελοιοποίηση του πρύτανη, Δημήτρη Μπουραντώνη από αναρχικούς σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου..

Στη Σύνοδο θα συμμετέχει εκτός από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που δήλωσε ότι οι δράστες θα επικηρυχθούν.

Οι Πρυτάνεις θα συνέλθουν εκ νέου, σε έκτακτη Σύνοδο, αύριο, Τρίτη το απόγευμα για να διατυπώσουν τις θέσεις τους για τη βία στα ΑΕΙ και ειδικότερα για την επίθεση κατά του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναμένεται να συζητηθούν δραστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της βίας και της ανομίας στα Πανεπιστήμια, επαναφέροντας το σενάριο για την είσοδο με κάρτα, το οποίο συζητείται τα τελευταία χρόνια. 

Σημειώνεται ότι η εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, έδωσε εντολή για διενέργεια Προκαταρκτικής Έρευνας, για την επίθεση κουκουλουφόρων κατά του Πρύτανη του του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη. Την έρευνα θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια.

Η επικήρυξη

Σημειώνεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, προκηρύχθηκε χρηματική αμοιβή εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για κακουργήματα και πλημμελήματα που διέπραξαν μέλη της οργάνωσης “Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης” την 29-10-2020 στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι αντιδράσεις

Με το ηχηρό μήνυμα “Δεν πάει άλλο¨απαντά η πανεπιστημιακή κοινότητα στην εισβολή στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου και τον προπηλακισμό του. 

Οι πανεπιστημιακοί από το ΕΚΠΑ, “καταδικάζουν απερίφραστα κάθε αθλιότητα, βία ή τραμπουκισμό που συμβαίνει σε πανεπιστημιακό χώρο, από οποιοδήποτε άτομο εντός ή εκτός του χώρου”, με τον πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή να δηλώνει ότι αισθάνεται, “ως να κρέμεται από τον δικό μου αυχένα αυτή η ταμπέλα”.

“Άλλωστε πρόσφατα δέχτηκα παρόμοια επίσκεψη” υπενθυμίζει ο Πρύτανης του ΕΜΠ, τονίζοντας ότι “κάποιοι δεν μιλούν κι ας είναι νέοι, κάποιοι που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους ‘ζυγίζουν τη στάση τους και άλλοι συνήθως λαλίστατοι επικριτές των ‘ισαποστάκηδων’ αδυνατούν να ψελλίσουν μια λέξη καταδίκης. Αλλά και η φραστική καταδίκη της βίας είναι πλέον κοινοτοπία και δυστυχώς αρκούνται σε αυτήν πολλοί από εκείνους που οφείλουν να τη δαμάσουν, με τα όποια αντίδοτα, ως δάσκαλοι, ταγοί, θεσμοί. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο θα έχει γυρίσει σελίδα όταν οι νέοι, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, θα έχουν πει με τον τρόπο τους ‘ως εδώ, πάμε μπροστά’. Υποδείγματα, όπως ο Πρύτανης Δημήτρης Μπουραντώνης, έχουν καταλυτικό ρόλο σε αυτό”.

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με ανακοίνωσή της καταδικάζει απερίφραστα τη νέα οργανωμένη επίθεση στον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη. Όπως γράφει, “η επίθεση πλήττει την δημοκρατική παράδοση του Ελληνικού Πανεπιστημίου και μας εκθέτει διεθνώς. Η διαφύλαξη της ελευθερίας της έκφρασης αλλά και του κύρους των Πανεπιστημίων μας και η προστασία της ακαδημαϊκής κοινότητας από έκνομες ενέργειες που στοχοποιούν μέλη της πρέπει να αποτελούν κοινούς στόχους. Η προχθεσινή επίθεση παραπέμπει σε φασιστικές πρακτικές, παρόμοιες με εκείνες που πρόσφατα καταδικάσθηκαν από σύσσωμο το πολιτικό φάσμα και από το σύνολο της κοινωνίας. Ως τέτοιες οφείλουμε να τις αντιμετωπίζουμε και να τις απορρίπτουμε, μέχρις ότου απαλλαγούν τα Πανεπιστήμια από αυτές. Ελπίζουμε να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ποινική δίωξη των δραστών”.

Το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “οι εισβολείς επέλεξαν την επομένη της εθνικής επετείου για να μας θυμίσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα διαβόητα τάγματα εφόδου και τις ναζιστικές πρακτικές. Το πανεπιστήμιο ασφυκτιά από τη χρόνια αδράνεια της πολιτείας και απ’ όσους συστηματικά χαϊδεύουν τα αφτιά κάποιων που επί δεκαετίες τρομοκρατούν, τραμπουκίζουν και προπηλακίζουν οποιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη από τη δική τους. Η απάντηση της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν μπορεί να είναι τίποτα διαφορετικό από το ακόλουθο: ΩΣ ΕΔΩ!”

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: “Η διαπόμπευσή του είναι μορφή ολοκληρωτισμού και ντροπή για τη χώρα μας”

Με ανάρτηση στο twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημειώνει ότι η επίθεση στον πρύτανη του ΟΠΑ Δημήτρη Μπουραντώνη προσβάλλει βάναυσα την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη. Παράλληλα, τονίζει ότι “η διαπόμπευσή του είναι μορφή ολοκληρωτισμού και ντροπή για τη χώρα μας” και επισημαίνει ότι “το Πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος βίας και ανομίας, αλλά ασφάλειας και ελευθερίας”.

Μηδενική ανοχή

“Η ΠΟΣΔΕΠ καταδικάζει με τη σειρά της απερίφραστα τις βίαιες ενέργειες, εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την επαίσχυντη προσβολή του πρύτανη, και, στο πρόσωπό του, προσβολή κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας και των ακαδημαϊκών αξιών. Συμπαραστέκεται πλήρως στον πρύτανηκαι την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΟΠΑ στον αγώνα της για τη διασφάλιση της εύρυθμης ακαδημαϊκής λειτουργίας του ιδρύματος. Απαιτεί μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε αντιδημοκρατική ενέργεια και αποφασιστικότητα για να μην περάσει ο φασισμός των λίγων στα πανεπιστήμια. Η προχθεσινή εισβολή κουκουλοφόρων στο ΟΠΑ έρχεται 3 εβδομάδες μετά από αντίστοιχη επίθεση στην πρυτανεία του ΕΜΠ, που είχε και αυτή σκοπό την υπεράσπιση καταλήψεων, ενώ βανδαλισμοί με απειλές για εκφοβισμό καθηγητών σημειώθηκαν πρόσφατα στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Γεωπονική

“Ο ανοίκειος και άνανδρος προπηλακισμός του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Δ. Μπουραντώνη, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της ανοχής στα φαινόμενα ανομίας και βίας στα Πανεπιστήμιά μας. Όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα πρέπει να αντιδράσουν και να απομονώσουν τις δήθεν επαναστατικές μειοψηφίες που με φασιστικό τρόπο, κρυπτόμενες πίσω από τις “κουκούλες”, προσπαθούν να επιβάλουν τις απόψεις τους. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν είναι άσυλο ανομίας και βίας. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και σεβασμού στη διαφορετική άποψη.

Α. Καλοκαιρινός: “Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της”

Ο πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Καλοκαιρινός, είχε δεχθεί επίθεση στο γραφείο του τον Νοέμβριο του 2014, τονίζει ότι “υπάρχει η οργανωμένη μειοψηφία, οι λίγοι που κάνουν τις ακραίες πράξεις, που έχουν γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα” .

«Το άσυλο είναι για καθηγητές και φοιτητές, όχι για όποιον περάσει απ’ έξω. Όταν είχαν έρθει και πέταξαν σκουπίδια στο γραφείο μου, οι περισσότεροι ήταν εξωπανεπιστημιακοί” συνεχίζει.

“Με απειλούσαν εμένα και την οικογένειά μου, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και κάποια όρια. Ο κ. Φορτσάκης προσπάθησε όσο ήταν πρύτανης να παλέψει αυτό το χάος που λάμβανε χώρα. Δεν μπόρεσε. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της” καταλήγει.

Ο κ. Καλοκαιρινός αναφέρθηκε και στο κυλικείο στη Νομική, το οποίο εδώ και χρόνια το λειτουργούν αναρχικοί με επίσημη άδεια από το Πανεπιστήμιο. “Κανείς πρύτανης δεν είχε το κουράγιο να κάνει το παραμικρό, πλην του κ. Φορτσάκη. Υπάρχουν και άλλα κυλικεία, όπως στην Ιατρική Σχολή και στο Φυσικό Τμήμα, που τα έχουν καταλάβει οι φοιτητές και τα λένε αυτοδιαχειριζόμενα. Δεν μπορεί κανείς ποτέ να τους βγάλει έξω, διότι δεν υπάρχει ούτε αστυνομία για αυτό. Και κάνουν ό,τι θέλουν”.

Γάτσιος: Πανεπιστημιακή αστυνομία και αυστηρή τιμωρία για όποιον παραβιάζει το άσυλο

Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, είχε βιώσει και εκείνος επιθέσεις την εποχή που ήταν πρύτανης της ΑΣΟΕΕ. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ: “Είχε επιχειρηθεί και στην ΑΣΟΕΕ επί πρυτανείας μου να γίνει ένα Στέκι που θα πουλούσε καφέδες στο υπόγειο, όμως η διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν το επέτρεψε αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι εγώ και η οικογένειά μου απειληθήκαμε, στο Indymedia έγραψαν ότι οι δρόμοι της Αθήνας θα είναι αφιλόξενοι για εμένα. Έγινε διαδήλωση στο σπίτι μου από διάφορες συλλογικότητες που έγραψαν επαίσχυντα συνθήματα στους γύρω τοίχους και εγώ είχα ασφάλεια για αρκετό διάστημα, γιατί απειλούνταν η σωματική μου ακεραιότητα.

“Δεν αρκεί να καταδικάσουμε αυτό που έγινε. Η άποψή μου είναι πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και πρέπει να ληφθούν μέτρα. Πολιτεία και πρυτάνεις μαζί θα πρέπει να αποφασίσουν και να υπάρξει ένα γραφείο ασφάλειας, όπως υπάρχει σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου που εγώ γνωρίζω, το οποίο δημιουργεί συνθήκες και μέτρα ασφάλειας, αντίστοιχα με τις προκλήσεις ασφάλειας που έχει το κάθε Πανεπιστήμιο. Αλλά πρέπει να αποφασίσουμε ότι δεν είναι τα Πανεπιστήμια ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορεί να μπαίνει ο καθένας και να κάνει ό,τι θέλει και μάλιστα ανωνύμως. Αυτό υπάρχει και στη Βουλή και στα Υπουργεία και στα κόμματα. Δεν μπορεί να μπει ο καθένας μέσα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να γίνεται στα Πανεπιστήμια. Για να μην γίνουν αυτά ξανά – γιατί θα ξαναγίνουν αν δεν πάρουμε μέτρα – θα πρέπει οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι καθηγητές να νιώθουν και να είναι σε ένα περιβάλλον ασφαλές.

Οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους εκεί για να αντισταθούν και να αντιμετωπίσουν παραβατικότητες. Τα στέλνουν για να σπουδάσουν. Οπότε εγώ λέω: Πανεπιστημιακή αστυνομία, ασφάλεια δηλαδή στο Πανεπιστήμιο και αυστηρές τιμωρίες όσων παραβιάζουν το άσυλο.

Σήμερα έχει μία χρυσή ευκαιρία ο πρωθυπουργός, ο οποίος καλεί τους πρυτάνεις σε μία τηλεδιάσκεψη και έχουν και εκείνοι μία χρυσή ευκαιρία να κουβεντιάσουν ανοιχτά, να μην κρυφτούμε πίσω από εφαρμογές του νόμου από τέτοιες ιστορίες», υπογράμμισε ο πρώην πρύτανης της ΑΣΟΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα