ΑΘΗΝΑ
05:59
|
25.04.2024
Το Τέμενος λειτουργεί τυπικά από χθες. Πραγματοποιήθηκαν οι πέντε πρώτες προσευχές. Ποιος είναι ο ιμάμης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ύστερα από συζητήσεις πολλών ετών και καθυστερήσεις. ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και δόθηκε προς χρήση το ισλαμικό τέμενος στον Βοτανικό, για όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες που ζουν στην Αττική.

Το Τέμενος λειτουργεί τυπικά από χθες, 2 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα για τους χώρους λατρείας, ενώ οι πέντε πρώτες προσευχές πραγματοποιήθηκαν από τη διοικούσα επιτροπή του και τους εργαζομένους.

Σήμερα στο χώρο του Τεμένους εισήλθαν 18 μουσουλμάνοι, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό ενώ από αύριο, βάσει των νέων δεδομένων θα εισέρχονται εννέα, σε κάθε προσευχή.

Στις οδηγίες πριν την είσοδο στο τέμενος ζητείται η χρήση αντισηπτικού, η τοποθέτηση των παπουτσιών σε μια πλαστική σακούλα που θα κλείσει ερμητικά και η χρήση ποδοναρίων. 

Τα εγκαίνια του Τεμένους, όπως ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών θα γίνουν όταν “καταστεί δυνατή σύμφωνα με τις εξελίξεις για την καταπολέμηση της πανδημίας”.

“Πραγματικά πρόκειται για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και για τους μουσουλμάνους της Αθήνας. Σήμερα το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ένα όνειρο ζωής των μουσουλμάνων” αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο Sputnik o Ασίρ Χαΐντέρ, μέλος της διοικούσας επιτροπής του τεμένους.

Ο 49χρονος σουνίτης διερμηνέας Μοχάμεντ Ζακί, που ήρθε στην Ελλάδα πριν από περίπου 25 χρόνια από το Μαρόκο ως οικονομικός μετανάστης, είναι ο πρώτος ιμάμης της Αθήνας.

Ο Μοχάμεντ Ζακί μιλά άπταιστα αραβικά και γαλλικά, είναι Ελληνας πολίτης, έγγαμος, έχει πτυχίο Φυσικής και Μαθηματικών, αλλά και ειδικών σπουδών στη Μουσουλμανική Θεολογία.

Ο εσωτερικός χώρος του τεμένους, “μιχράμπ” (σ.σ.: ιερή κόγχη προς τη Μέκκα) κατασκευάστηκε από Αιγύπτιο μουσουλμάνο τεχνίτη που έχει ειδικές γνώσεις και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ το χαλί προσευχής, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που πρέπει να έχει, κατασκευάστηκε στο Ιράν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα