ΑΘΗΝΑ
01:26
|
20.04.2024

Σωτηρία εκτός Μοζαμβίκης εξαιτίας της δράσης τζιχαντιστών που δρουν στη βόρεια Μοζαμβίκη προσπάθησαν να βρουν δεκάδες άμαχοι που επέβαιναν σε πλοιάριο ώσπου αυτό ανατράπηκε ανοικτά […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σωτηρία εκτός Μοζαμβίκης εξαιτίας της δράσης τζιχαντιστών που δρουν στη βόρεια Μοζαμβίκη προσπάθησαν να βρουν δεκάδες άμαχοι που επέβαιναν σε πλοιάριο ώσπου αυτό ανατράπηκε ανοικτά της περιοχής, Κάμπο Ντελγκάντο, την περασμένη Πέμπτη.

Από τους περίπου 70 που επέβαιναν στο σκάφος διασώθηκαν μόνον είκοσι. Οι νεκροί, (μεταξύ των οποίων παιδιά και έφηβοι) ανέρχονται σε τουλάχιστον 54.

Το πολύνεκρο ναυάγιο έγινε γνωστό τη Δευτέρα όταν εντοπίστηκαν οι πρώτοι επιζώντες στην παραλία της Πέμπα, της πρωτεύουσας του Κάμπο Ντελγκάντο.

Το Κάμπο Ντελγκάντο θεωρείται περιοχή στρατηγικής και οικονομικής σημασίας. Θεωρείται πλούσια σε φυσικό αέριο και διόλου τυχαία βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στο στόχαστρο τζιχαντιστών.

Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.100 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους πάνω από 435.000.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων στη βόρεια Μοζαμβίκη αυξήθηκε δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων από οργάνωση που αυτοαποκαλείται με την ονομασία της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ που δρα στη Σομαλία.

Το παρακλάδι της οργάνωσης στη Μοζαμβίκη ορκίστηκε πίστη το 2019 στο «Ισλαμικό Κράτος» και έχει αναλάβει την ευθύνη για περίπου 600 επιθέσεις μέσα στην τελευταία τριετία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα