ΑΘΗΝΑ
08:05
|
08.07.2024

Oι Αμερικανοί βρίσκονται επί ποδός και προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, καθώς πιστεύουν ότι θα ξεσπάσουν εκτεταμένα επεισόδια αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Oι Αμερικανοί βρίσκονται επί ποδός και προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, καθώς πιστεύουν ότι θα ξεσπάσουν εκτεταμένα επεισόδια αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Έτσι πολλές επιχειρήσεις σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, όπως οι Tiffany, Saks Fifth Avenue, CVS, Target και Macy’s οχυρώνουν τα καταστήματά τους φοβούμενοι ότι θα υπάρξουν εντάσεις και επεισόδια στους δρόμους τις επόμενες ώρες, αναφέρουν το CNN αλλά και το BBC.

 Επίσης, αρκετές είναι και οι επιχειρήσεις, τα ιατρεία και τα γραφεία που επιλέγουν να κατεβάσουν ρολά έως την 4η του Νοέμβρη, σύμφωνα με την Daily Mail.

Σύμφωνα με τo CNN, οχυρώνεται και ο Λευκός Οίκος, με τις ομοσπονδιακές αρχές να στήσουν έναν προστατευτικό φράχτη περιμετρικά της προεδρικής κατοικίας, την ώρα που οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας προετοιμάζονται για πιθανά επεισόδια τις επόμενες ώρες.

O φόβος ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εάν χάσει μπορεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών και ότι ενδέχεται να ξεσπάσουν συγκρούσεις στους δρόμους μεταξύ των υποστηρικτών του Αμερικανού προέδρου και μελών των αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων, αυξάνουν τη νευρικότητα που κυριαρχούσε στην τεταμένη προεκλογική ατμόσφαιρα.

Μόλις χθες ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε “πολύ επικίνδυνη” την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αφορά σε ψήφους μέσω ταχυδρομείου, προειδοποιώντας ότι μπορεί να πυροδοτήσει “βία στους δρόμους”.

 “Όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, οι δικηγόροι μας θα είναι έτοιμοι” διεμήνυσε ο Τραμπ που προς το παρόν δεν έχει ακόμη δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττας του.

Σύμφωνα με το marketwatch, το ενδεχόμενο των επεισοδίων δεν ανησυχεί μόνο τους επιχειρηματίες αλλά και τους απλούς πολίτες οι οποίοι σπεύδουν στις τράπεζες για να πάρουν μετρητά, γεμίζουν με βενζίνη στα οχήματά τους και πολλοί από αυτούς προμηθεύονται επιπλέον τρόφιμα, πιστεύοντας ότι οι ταραχές θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες.

Εν τω μεταξύ, ομάδα εμπειρογνωμόνων του International Crisis Group, που παρακολουθεί τη βία σε όλο τον κόσμο εξέδωσε έκθεση πριν από τις προεδρικές εκλογές της Τρίτης 2 Νοεμβρίου, προειδοποιώντας ότι η πολωμένη Αμερική αντιμετωπίζει έναν άγνωστο κίνδυνο τις επόμενες ημέρες.

“Αν και οι Αμερικανοί έχουν συνηθίσει τα ξεσπάσματα οργής στις προεκλογικές εκστρατείες, ξεχνούν ή δεν θυμούνται ότι υπάρχει περίπτωση ο χαμένος των εκλογών να απορρίψει το αποτέλεσμα ή να προκύψουν περιστατικά ένοπλης βίας”, γράφει η ομάδα.

Στην έκθεσή του, το ICG απαριθμεί πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βίαια περιστατικά τις ημέρες πριν τις εκλογές, όπως η διαδικτυακή παραπληροφόρηση, η ρητορική μίσους, οι πρόσφατες διαμάχες σχετικά με τη φυλετική δικαιοσύνη στην Αμερική, η άνοδος των ένοπλων ομάδων και η δυνατότητα κλειστών ή αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών.

” H τοξική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ και η προθυμία του να έρθει σε σύγκρουση για την προώθηση των προσωπικών του συμφερόντων, δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ” αναφέρει η ICG.

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης τις προσπάθειες του Τραμπ να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην επιστολική ψήφο, ως άλλον έναν παράγοντα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεισόδια εάν τα αποτελέσματα των εκλογών αμφισβητηθούν.

Σύμφωνα με το CNN, πολλές αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα αναφέρουν ότι προετοιμάζονται για βίαια περιστατικά που μπορεί να προκύψουν στις εκλογές, ενώ θα λειτουργήσουν κέντρα διοίκησης για την παρακολούθηση πιθανών ζητημάτων.

Στην έκθεσή του το ICG απαριθμεί διάφορους τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διασφάλιση της ακεραιότητας των εκλογών των ΗΠΑ το 2020 και ενδεχομένως να αποτρέψουν τις επακόλουθες συγκρούσεις.

Για παράδειγμα, οι ειδικοί παροτρύνουν τους αξιωματούχους της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης να “εξοικειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο με τα εργαλεία και τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους για να αποτρέψουν τον εκφοβισμό των ψηφοφόρων εάν υπάρξει ανάγκη, καθώς και τους μηχανισμούς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να επεκτείνουν τις ώρες ψηφοφορίας, να ανοίξουν κι άλλα εκλογικά τμήματα εάν υπάρξει μεγάλη αργοπορία στην ψηφοφορία ή διακοπεί για οποιονδήποτε λόγο”.

“Τα παραδοσιακά μέσα και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις ώστε να μην προκηρύξουν πρόωρα τον νικητή, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το αποτέλεσμα είναι ‘φτιαχτό’ ή να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια σε περίπτωση που θα πρέπει να αλλάξει το αποτέλεσμα”, αναφέρει η έκθεση.

Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι τέτοιες προφυλάξεις θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την κάλυψη των αποτελεσμάτων στις κρίσιμές πολιτείες 2020.

Το Twitter ανακοίνωσε πρόσφατα τα μέτρα που λαμβάνει για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές. Η εταιρεία είπε ότι οι χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών υποψηφίων, δεν μπορούν να ανακοινώσουν τη νίκη τους στις εκλογές πριν αυτή ανακοινωθεί επίσημα.

Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια του Twitter απαιτείται είτε μια ανακοίνωση από κρατικούς εκλογικούς αξιωματούχους είτε μια δημοσίευση από τουλάχιστον δύο επίσημα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το ICG δείχνει ότι οι ξένες κυβερνήσεις φέρουν επίσης ευθύνη για την πρόληψη της βίας που σχετίζεται με τις εκλογές εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έκθεση προειδοποιεί τους ξένους ηγέτες να μην αναγνωρίσουν πρόωρα τον νικητή των προεδρικών εκλογών του 2020 πριν από την πιστοποίηση της ψηφοφορίας.

“Οι ξένοι ηγέτες θα πρέπει να πιέσουν τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ να σεβαστούν τους δημοκρατικούς κανόνες”, καταλήγει στην έκθεσή της η ομάδα του ερευνητικού κέντρου ICG.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα