ΑΘΗΝΑ
00:36
|
19.04.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να πολώσει το ήδη φορτισμένο πολιτικό κλίμα τη μέρα των εκλογών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μέρα των εκλογών έφτασε για τους Αμερικανούς, που σήμερα προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, ανάμεσα στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών και νυν πόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Ήδη, σχεδόν 99 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες έχουν ψηφίσει προκαταβολικά, αριθμός που αντιστοιχεί στο σύνολο των ψηφοφόρων που μπήκαν στον κόπο να ψηφίσουν το 2016. Η φετινή προσέλευση αναμένεται να είναι η υψηλότερη στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν και αναλυτές που εκτιμούν ότι θα καταγραφεί ιστορικό ρεκόρ.

Η φετινή εκλογική διαδικασία θα μείνει στην ιστορία και ως μία από τις πιο διχαστικές, με την αμερικανική κοινωνία να βιώνει την πιο βαθιά κρίση και το πιο πολωμένο κλίμα των τελευταίων δεκαετιών.

Στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, οι Αρχές προετοιμάζονται για επεισόδια και βίαιες εξεγάρσεις. Στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, επιχειρηματίες και κάτοικοι έχουν ασφαλίσεις με σιδεριές τις βιτρίνες και τα παράθυρά τους, ενώ και ο Λευκός Οίκος έχει “θωρακιστεί” με ψηλή περίφραξη και ενισχυμένες φρουρές στην περίμετρό του και στους προαύλιους χώρους.

Τις τελευταίες ώρες, λάδι στη φωτιά έριξε μια ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter (μία από τις δεκάδες που έχει κάνει σήμερα), με την οποία επέκρινε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να επιτρέψει την παράταση των προθεσμιών για την παραλαβή επιστολικών ψήφων στην Πενσιλβάνια και στη Βόρεια Καρολίνα, προειδοποιώντας για “βία στους δρόμους”.

“Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την ψηφοφορία στην Πενσιλβάνια είναι πολύ επικίνδυνη. Θα επιτρέψει ανεξέλεγκτη εξαπάτηση και θα υπονομεύσει το σύνολο των νομικών συστημάτων μας. Παράλληλα, θα προκαλέσει βία στους δρόμους. Κάτι πρέπει να γινει!¨, έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Το Twitter τοποθέτησε άμεσα ειδική σήμανση στο μήνυμα, χαρακτηρίζοντάς το “αμφιλεγόμενο” κι ενδεχομένως “παραπλανητικό”. Συγκεκριμένα, η σήμανση ανέφερε ότι “το περιεχόμενο αυτού του tweet αμφισβητείται εν μέρει ή στο σύνολό του και μπορεί να είναι παραπλανητικό σχετικά με εκλογικές και νομικές διαδικασίες”.

Εδώ και μήνες, ο Τραμπ -στο πλαίσιο της καμπάνιας του κατά της επιστολικής ψήφου- εκφράζει φόβους για εκλογική νοθεία, δυναμιτίζοντας το έτσι κι αλλιώς φορτισμένο κλίμα. Εν τω μεταξύ, ειδικά φέτος δεν είναι απίθανο το εκλογικό αποτέλεσμα να κριθεί στα δικαστήρια, εφόσον η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι οριακή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα