ΑΘΗΝΑ
01:22
|
19.04.2024
Πρόταση του Ιράν για βιώσιμη εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ φαίνεται πως μελετά πλέον η Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόταση του Ιράν για βιώσιμη εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ φαίνεται πως μελετά πλέον η Ρωσία μετά από τρεις αποτυχημένες απόπειρες παύσης πυρός στην περιοχή που κατοικείται ως επί το πλείστον από Αρμένιους αλλά θεωρείται έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο.

Ο Ρουντέκο αναφέρθηκε σε πρόταση που του υπέβαλε την περασμένη βδομάδα κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα ο Ιρανός ομόλογός του, Αμπάς Αρακτσί, ωστόσο απέφυγε να αποκαλύψει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία.

Αρκέστηκε μόνον να προσθέσει πως «κοιτάζουμε προσεκτικά» την ιρανική πρόταση.

Η ανάφλεξη των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ξεκίνησε στις 27 Σεπτέμβρη. Ως σήμερα έχει προκαλέσει τον ξεριζωμό πολλών χιλιάδων Αρμενίων αμάχων και το θάνατο πάνω από 1.200 στρατιωτών και πολιτών.

Τις τελευταίες μέρες οι πιο σκληρές μάχες επικεντρώνονται στις στρατηγικής σημασίας πόλεις Λαχίν και Σούσα που βρίσκονται στα δυτικά του Καραμπάχ, και τις οποίες ο αζερικός στρατός επιδιώκει να καταλάβει για να αποκόψει το υπόλοιπο τμήμα του θύλακα από την Αρμενία.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν θέσει υπό τον έλεγχό του τις πόλεις Λαχίν και Σούσα τότε ανοίγει ο δρόμος για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη των 250.000 Αρμενίων κατοίκων.

Ο Λαβρόφ για τους “αερομεταφερόμενους” τζιχαντιστές …

Νωρίτερα, σήμερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα Kommersant αποκάλυψε πως ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.000 οι τζιχαντιστές μισθοφόροι που πολεμούν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με το πλευρό των Αζέρων.

Ανέφερε πως το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και σε συνομιλίες που είχε ο ίδιος με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον Αρμένη πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα