ΑΘΗΝΑ
01:18
|
20.04.2024
Πώς το δεύτερο κύμα της υγειονομικής κρίσης μπαίνει στα “νερά” των εργασιακών; Τι κρύβεται στα “ψιλά γράμματα” του κυβερνητικού σχεδιασμού;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όρους, προϋποθέσεις, “ψιλά γράμματα” και ασφυκτικές προθεσμίες περιλαμβάνουν τα κυβερνητικά μέτρα στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της υγειονομικής κρίσης. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τον κυβερνητικό σχεδιασμό:

Η επέκταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 50% των εργαζομένων, αφορά ειδικότητες που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως απασχόληση, ενώ δεν επιτρέπεται η μεταβολή της σχέσης εργασίας.

Στους εργοδότες, οι οποίοι δεν θα δηλώσουν άμεσα την τηλεργασία, επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής σύμβασης δεν επιτρέπεται η μείωση του προσωπικού, όπως και για αντίστοιχο χρονικό διάστημα μετά την αναστολή.

Oι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου συνεχίζονται μέχρι την λήξη τους μετά την αναστολή.

Αναμένεται υπουργική απόφαση για την αναστολή των συμβάσεων και εργαζομένων που έχουν προσληφθεί και μέσω του προγράμματος των επιδοτούμενων 100.000 θέσεων εργασίας.

Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τίθενται για πρώτη φορά ή εκ νέου σε αναστολή, προβαίνουν σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka,gr).

Η αναστολή συμβάσεων, θα έχει επιπτώσεις στο δώρο Χριστουγέννων, για το οποίο αναμένεται να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που είχε αποφασιστεί για την αντίστοιχη παροχή του δώρου Πάσχα (περιορισμένο ποσό από τον εργοδότη και συμμετοχή του κράτους ως ποσοστό επί της ειδικής αποζημίωσης).

Για τον Νοέμβριο αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή, δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης των εργαζομένων, ενώ διατηρείται η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, πριν την πραγματοποίησή τους, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων & ορθών επαναλήψεων της αναστολής συμβάσεων εργασίας για τον Οκτώβριο, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ξεκινά την Παρασκευή και λήγει αυστηρά στις 16 του μηνός, προκειμένου με αυτοματοποιημένο τρόπο να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ασφυκτικές προθεσμίες για δηλώσεις/αιτήσεις:

Έως και αύριο , δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων αναστολής συμβάσεων μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση, για τον μήνα Σεπτέμβριο καθώς και ορθών επαναλήψεων.

Οι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού καλλιτέχνες και ξεναγοί μπορούν να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο από αύριο έως και τις 25 του μηνός.

Για το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Σεπτεμβρίου (Β΄φάση και ορθές επαναλήψεις) οι αιτήσεις υποβάλλονται έως και την Παρασκευή.

Για τον Οκτώβριο, έως και τις 24 του μηνός και για το Νοέμβριο, οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 30 του μηνός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα