ΑΘΗΝΑ
14:43
|
26.04.2024

Οι Αμερικανοί επιθυμούν να σταματήσει ο ελλιμενισμός των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σ’ αυτήν την εμπρηστική δήλωση προέβη η αμερικανική διπλωματία διά στόματος […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Αμερικανοί επιθυμούν να σταματήσει ο ελλιμενισμός των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σ’ αυτήν την εμπρηστική δήλωση προέβη η αμερικανική διπλωματία διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών για στρατιωτικές υποθέσεις, Κλαρκ Κούπερ.

“Σημείωσα συγκεκριμένα ότι η Κύπρος δεν έχει ακόμη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αρνηθεί την πρόσβαση λιμένων σε ρωσικά πλοία. Αυτά και άλλα βήματα είναι σίγουρα απαραίτητα, αλλά αποτελούν επίσης μέρος της στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και του νόμου για την ενεργειακή εταιρική σχέση του 2019” είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο πλαίσιο της αποτίμησης του πρόσφατου ταξιδιού του στην Λευκωσία.

Όλα ξεκίνησαν στα μέσα του 2019 όταν οι ΗΠΑ ψήφισαν το νομοσχέδιο East Med Act το οποίο, μεταξύ άλλων, καλεί ευθέως την Κύπρο να κλείσει τα λιμάνια στα ρωσικά πλοία.

“Καμία χώρα δεν μπορεί να αναγκάσει την Κύπρο να σταματήσει την παροχή των λιμενικών εγκαταστάσεων της σε ρωσικά ή άλλα πλοία” ανέφερε εκείνη την περίοδο ο τότε υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, επισημαίνοντας ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστός ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Το καλοκαίρι του 2020 όμως ο Σάββας Αγγελίδης αντικαταστάθηκε από τον Χαράλαμπο Πετρίδη, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής σχέσεων με Ρωσία, καθώς γνωστοποιούσε τη συμμετοχή της Κύπρου σε πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης των ΗΠΑ.

Διπλωματικές πηγές, με γνώση του παρασκηνίου, εκτιμούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα αλλάξει την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της, ούτε θα υποταχθεί στις αμερικανικές πιέσεις.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό να δημιουργεί εχθρούς. Η Ρωσία είναι πολύτιμος εταίρος της Κύπρου ειδικά στο Κυπριακό, με ξεκάθαρες θέσεις, τόσο για την Αμμόχωστο όσο και για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ” αναφέρει ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μιλώντας στο Sputnik,

“Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Κυπριακή καθορίζει μόνη της την εξωτερική πολιτική της με βάση το δικό της εθνικό συμφέρον και όχι με βάση τα συμφέροντα τρίτων” συνεχίζει.

“Η κυβέρνηση της Κύπρου πρέπει να εξακολουθήσει να έχει την ίδια σθεναρή αντίσταση στο θέμα της διακοπής του ελλιμενισμού των ρωσικών πλοίων, γιατί μια αντίθετη στάση που θα έκοβε τη ρωσική διέξοδο θα γινόταν η αιτία να χάσει τη στήριξη της Ρωσίας. Ειδικά την περίοδο που επιχειρείται προσπάθεια επανέναρξης συνομιλιών στο Κυπριακό” καταλήγει ο Πέμπος Χρυσοστόμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα