ΑΘΗΝΑ
22:55
|
19.04.2024
Στο Τιγκράι σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και την οργάνωση TPLF
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην βορειοανατολική περιφέρεια Τιγκράι για τουλάχιστον έξι μήνες και την προσωρινή αναστολή της ηλεκτροδότησης και των τηλεπικοινωνιών μέχρι νεωτέρας αποφάσισε σήμερα ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπίι Άχμεντ.

Ο Αιθίοπας 44χρονος πρωθυπουργός, που το 2019 πήρε το Νόμπελ Ειρήνης για το ρόλο του στον τερματισμό των συγκρούσεων με τη γειτονική Ερυθραία,  κατηγόρησε το «Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα Τιγκράι» (TPLF) που διατηρεί δική του περιφερειακή ένοπλη δύναμη επιβολής της τάξης στην περιοχή, πως τα ξημερώματα προχώρησε σε ένοπλη επίθεση σε στρατιωτική βάση με σκοπό την κλοπή πυροβολικού, όπλων και πυρομαχικών.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Αμπίι κατηγόρησε την οργάνωση ότι έντυσε τους ενόπλους της με στολές που θυμίζουν εκείνες του στρατού της Ερυθραίας για να εμπλέξει την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας «σε κατασκευασμένες κατηγορίες για επίθεση κατά του λαού του Τιγκράι».

«Η δύναμη εθνικής άμυνας (σ.σ. στρατός) που βρίσκεται στα χαρακώματα τα τελευταία 20 χρόνια υπερασπιζόμενη το λαό και τη χώρα κάνοντας βαριές θυσίες με το αίμα της, δέχθηκε επίθεση στο Μέκελλε (σ.σ. πρωτεύουσα της περιφέρειας Τιγκράι) και πολλές άλλες περιοχές, από προδότες και τη δύναμη που τους οργάνωσε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αιθίοπας πρωθυπουργός.

Αργότερα, σήμερα το απόγευμα, τοπικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν πως στην περιοχή Τιγκράι σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του αιθιοπικού στρατού και της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης TPLF.

Παράλληλα τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού προωθούν πρόταση νόμου στην ομοσπονδιακή βουλή με στόχο να χαρακτηριστεί το κίνημα TPLF, που συμμετείχε στις τελευταίες κυβερνήσεις συνασπισμού της Αιθιοπίας, «τρομοκρατική οργάνωση».

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της περιφέρειας Τικγράι, Ντεμπίστιον Γκεμπρεμιχάιλ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση στην περιοχή για να τους τιμωρήσει επειδή το Σεπτέμβριο αψήφησαν την απόφασή της και διοργάνωσαν γενικές εκλογές που έχουν αναβληθεί (με αφορμή την πανδημία) για το Μάιο ή τον Ιούνιο του 2021.

Το κίνημα TPLF συμμετείχε σε κυβερνήσεις συνασπισμού από το 1991 ως το 2018 που ανέλαβε την εξουσία ο σημερινός πρωθυπουργός μετά από αιματηρές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στην περιοχή Ορόμο.

Στο επίκεντρο κόντρας μεγάλων δυνάμεων

Αξίζει να σημειωθεί πως οι σημερινές επικίνδυνες εξελίξεις στην Αιθιοπία απειλούν τη χώρα με γενικότερη αποσταθεροποίηση σε μία περίοδο κατά την οποία συνεχίζεται η μαραθώνια διαπραγμάτευση για την ισορροπημένη διαχείριση των νερών του Νείλου μετά την ολοκλήρωση του Μεγάλος Φράγματος Αιθιοπικής Αναγέννησης μεταξύ Αιθιοπίας, Αιγύπτου και Σουδάν.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες σε αδιέξοδο, με τις ΗΠΑ να έχουν αναλάβει κατά διαστήματα ρόλο «μεσολαβητή». Ο ρόλος αυτός ωστόσο περιπλέκεται καθώς η Αιθιοπία εμπίπτει στη σφαίρα γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Κίνας στην Ανατολική Αφρική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα