ΑΘΗΝΑ
01:53
|
27.04.2024
Διαδοχικές συναντήσεις με Γερμανούς αξιωματούχους στο φόντο των ελληνοτουρκικών εντάσεων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο φόντο αναστολής των ελληνοτουρκικών «διερευνητικών επαφών» και της διαφαινόμενης «αδυναμίας» ή απροθυμίας της Γερμανίας να αποκλιμακώσει την εντεινόμενη ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί από νωρίς σήμερα το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ αλλά και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τίθενται «θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Γερμανική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και άλλα θέματα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».

Ωστόσο είναι γεγονός πως η επίσκεψη αυτή δρομολογήθηκε λίγες μέρες μετά την επιστολή που έστειλε ο Έλληνας υπουργός στον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας ζητώντας την επιβολή εμπάργκο όπλων από τις γερμανικές πολεμικές βιομηχανίες προς την Τουρκία…

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως αργότερα το μεσημέρι ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας δίχως να διευκρινιστεί η αφορμή.

Προηγήθηκαν οι συναντήσεις του Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής γερμανικής βουλής, Βόλφανγκ Σόιμπλε, την αντιπρόεδρο Κλ. Ροτ  που είχε εμφανιστεί θετική στο να συζητήσει εκ νέου τα γερμανικά εξοπλιστικά προγράμματα προς την Τουρκία.

Συναντήθηκε επίσης με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θέτοντας στο επίκεντρο της συζήτησής τους τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις της Τουρκίας. Συναντήθηκε επίσης με τον Γερμανό βουλευτή Μάνουελ Σάρατζιν που είναι επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων για θέματα διεθνούς πολιτικής.

Αργότερα είχε προγραμματίσει επαφές και με τον Χριστιανοδημοκράτη, επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκούντερ Κρίχμπαουμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα