ΑΘΗΝΑ
09:35
|
02.05.2024

Τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας «με τακτικές 19ου αιώνα» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο κατήγγειλε σήμερα με ομιλία […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας «με τακτικές 19ου αιώνα» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο κατήγγειλε σήμερα με ομιλία που υπέβαλε γραπτώς στη Σύνοδο Θεσσαλονίκης 2020 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο Δένδιας παρατήρησε ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν συνιστούν απειλή μόνον για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. «Η Τουρκία δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα. Παραμένοντας προσκολλημένη σε τακτικές του 19ου αιώνα  αποσταθεροποιεί την  ευρύτερη περιοχή. Εμπλέκεται απροκάλυπτα στρατιωτικά στην Κύπρο, τη Λιβύη και τη Συρία αλλά και στο Βόρειο Ιράκ. Είναι παρούσα στον Καύκασο έχοντας μετασχηματιστεί σε “ταξιδιωτικό πρακτορείο τζιχαντιστών” θέτοντας με τον τρόπο αυτό άμεση απειλή στην Ευρώπη και τις χώρες της Μεσογείου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως υποστήριξε ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν με διάλογο στη βάση «διεθνούς δικαίου» τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις κινήσεις της Τουρκίας ακολουθώντας τους κανόνες και τις αρχές των διεθνών σχέσεων.

Υπενθύμισε τις πρόσφατες συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία, την Αίγυπτο και την από κοινού απόφαση με την Αλβανία για επίλυση των διμερών συνοριακών διαφορών με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Έτσι επιλύουν οι ειρηνικές χώρες τις διαφορές τους και όχι με τη διπλωματία των πολεμικών πλοίων» πρόσθεσε.

Ανέφερε τέλος τις κινήσεις στενότερης συνεργασίας  της Ελλάδας σε τριμερή, τετραμερή και πολυμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου αλλά και με «αναδυόμενες διεθνείς δυνάμεις όπως η Ινδία ενώ ταυτοχρόνως ενισχύουμε τις ήδη εξαιρετικές διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ».

«Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα δεν επιχειρεί να κτίσει συμμαχίες έναντι οιασδήποτε χώρας» αλλά να συνεχίσει την ανάπτυξη καλών σχέσεων, κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα