ΑΘΗΝΑ
00:14
|
10.05.2024
Κατηγορείται για δολοφονίες και βασανιστήρια Σέρβων, Ρομά και Αλβανών που συνεργάζονταν με τις σερβικές αρχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παραιτήθηκε από το αξίωμα του προέδρου του Κοσόβου, ο Χασίμ Θάτσι, για λόγους ευθιξίας, όπως ανακοίνωσε μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για εγκλήματα πολέμου από το ειδικό δικαστήριο της Χάγης.

Ο Θάτσι ανακοίνωσε την παραίτηση του σε συνέντευξη Τύπου γνωστοποιώντας ότι το ειδικό δικαστήριο της Χάγης, που εκδικάζει εγκλήματα του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), ενέκρινε την εισήγηση του εισαγγελέα και του απήγγειλε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί γνωστοποιήθηκε από το ειδικό δικαστήριο της Χάγης και η απαγγελία κατηγοριών εναντίον του πρώην προέδρου της βουλής του Κοσόβου και αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Καντρί Βεσέλι.

Σημειώνεται ότι ο Χασίμ Θάτσι κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διεπράχθησαν την περίοδο 1998-99 όταν ήταν διοικητής του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK).

Ο Θάτσι είχε προαναγγείλει ότι θα παραιτηθεί “αμέσως αν επιβεβαιωθεί το κατηγορητήριο”.

Ο εισαγγελέας του Ειδικού δικαστηρίου, το οποίο ασχολείται με τα εγκλήματα του UCK, κατηγόρησε στις 24 Ιουνίου του 2020 τον Χασίμ Θάτσι, τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Κάντρι Βεσέλι και άλλους εννέα πρώην οπλαρχηγούς του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου για δολοφονίες, διωγμούς και βασανιστήρια αμάχων, Σέρβων, Ρομά αλλά και Αλβανών που συνεργάζονταν με τις σερβικές αρχές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα