ΑΘΗΝΑ
09:23
|
26.04.2024
Από το πρωί του Σαββάτου στις 06:00 και έως τις 30 Νοεμβρίου θα ισχύσει οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη την χώρα. Αναλυτικά τα νέα…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολόκληρη η χώρα μπαίνει σε καθολικό lockdown τριών εβδομάδων, ανακοίνωσε πριν λίγο, και όπως αναμενόταν από χθες, ο πρωθυπουργός.

Έτσι, από το πρωί του Σαββάτου στις 6π.μ και έως τις 30 Νοεμβρίου θα ισχύσει οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη την χώρα και για τρεις εβδομάδες.

Η χρήση μάσκας γίνεται καθολική και υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις. 

Κλειστά θα παραμείνουν ως τις 30/11 τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της χώρας – θα λειτουργούν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν ανοικτά καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου (7/11) θα περιλαμβάνουν επίσης:

  • Kλείσιμο του λιανεμπορίου, με εξαίρεση τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων.
  • Κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης με εξαίρεση τα delivery και τα take away.
  • Κλείνουν τα Κομμωτήρια
  • Οι Εκκλησίες θα πραγματοποιούν λειτουργίες χωρίς την παρουσία πιστών.

Ανοιχτά παραμένουν Το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία και τα ξενοδοχεία.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη τριών οικονομικών μέτρων:

  • Μέτρο 1ο: Εργαζόμενοι που τελούν σε καθεστώς αναστολής για το μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση από το κράτος ύψους 800 ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου.
  • Μέτρο 2ο: Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
  • Μέτρο 3ο: Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους (υπολογίζονται σε περίπου 130.000).

Αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεων αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο  5ήμερο με υποχρεώνει να κάνω την απόφαση τώρα, η πίεση σε 15 ημέρες θα ήταν ανυπόφορη“, τόνισε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τα πανεθνικά μέτρα που ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου.

Δεν υπάρχει περιθώριο σε αυτή τη συγκυρία για μικροπολιτικά παιχνίδια. Η Ελλάδα ακόμη και τώρα τα έχει καταφέρει καλύτερα. Παρακαλώ η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όχι στα επιστημονικά δεδομένα”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί τώρα

Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, ενδεικτικά 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες όταν από αρχή είχαμε λιγότερο από 50.000 ενώ παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους και άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων. Αν συνεχίζαμε θα έπρεπε να υποδεχτούμε τις επόμενες ημέρες πάνω από 1000 ασθενείς με 150 στις ΜΕΘ. Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε“, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι ενδεικτικά, 50 ΜΕΘ μπορεί να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες.

Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε έναν πιο ήπιο Δεκέμβριο, σε κάτι που θα μοιάζει με τα Χριστούγεννα για να ενισχυθεί η αγορά”, πρόσθεσε.

Τσιόδρας: Ο ιός είναι εδώ, η μάχη

Στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στάθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξηγώντας ότι αναμένεται τις επόμενες μέρες το σύστημα υγείας να πιεστεί αφόρητα  απο τα περιστατικά που θα χρειαστούν νοσηλεία.

Ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται τόνισε ο καθηγητής κάνοντας έκκληση για σύμπνοια προκειμένου να ξεπεράσουμε και αυτό το κύμα της πανδημίας.

Το σύνολο των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τις 1.600 μέσα σε 7 ημέρες, ενώ από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί η μεταδοτικότητα του ιού, ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφορικά με τα τεστ, όπως είπε αυτά εικοσαπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα. Ειδικότερα η άνοδος στα τεστ ξεπερνά το 9% το τελευταίο δεκαήμερο.

Ανέφερε επίσης ότι οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 191 τις τελευταίες ημέρες, ενώ η κάλυψη κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη φτάνει στο 78% και στο 66% στην Αττική.

“Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευομένους από έναν ιό που κάνει πνευμονία”, είπε χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους και επισημαίνοντας ότι έχουμε μέσο όρο εισαγωγών που ξεπερνά τις 170 ανά ημέρα.

Ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε επίσης ότι το θέμα των σχολείων και η επιλογή λειτουργίας μόνο των δημοτικών δεν ήταν ένα εύκολο θέμα συζήτησης στην επιτροπή.

“Η επιτροπή διχάστηκε σε αυτό το θέμα. Συζητήσαμε έντονα για αυτό” είπε αναλύοντας τους λόγους της τελικής επιλογής:

“Είμαστε αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της εκπαίδευσης. Δεν θέλαμε να διακόψουμε τα σχολεία γιατί τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον ιό, αλλά από τη συμβολή τους στη διασπορά. Εκεί ψηφίσαμε και είπαμε να συνεχίσουν μόνο τα δημοτικά. Σε αυτές τις ηλικίες η διασπορά και η μετάδοση του ιού είναι πάρα πολύ μικρή. Μετά την ηλικία των 16 και 18 είχαμε εισηγηθεί να γίνεται τηλεκπαίδευση” κατέληξε ο καθηγητής.

Τα SMS

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις των πολιτών, αυτές θα γίνονται μόνο με την αποστολή –χωρίς χρέωση- γραπτού μηνύματος στον πενταψήφιο αριθμό13033. 

Η “Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνηση Πολιτών” και οι αντίστοιχοι κωδικοί αφορούν στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
• 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
• 3: Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
• 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
• 5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.
• 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρου.

Στις 15:00 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις, εργοδότες, εργαζομένους και ανέργους, καθώς και σε τι ποσοστό θα πρέπει οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με τηλεργασία.

Στις 18:00, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα