ΑΘΗΝΑ
10:28
|
23.04.2024
Συναγερμός για μετάλλαξη του κορονοϊού που μεταδίδεται από τα μινκ στους ανθρώπους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περιοριστικά μέτρα θα επιβληθούν σε ορισμένες περιοχές της Δανίας καθώς οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν μια μετάλλαξη του νέου κορονοϊού σε μινκ και σε ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της σκανδιναβικής χώρας. Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε πως θα θανατώσει περισσότερα από 17 εκατομμύρια μινκ, καθώς υπάρχει φόβος η εν λόγω μετάλλαξη της νόσου Covid-19 να  μεταδίδεται από το ζώο στους ανθρώπους.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι 12 άτομα έχουν ήδη μολυνθεί με τον μεταλλαγμένο ιό και ότι τα μινκ θεωρούνται πλέον κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. “Ο μεταλλαγμένος ιός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου”, δήλωσε και πρόσθεσε πως ο στρατός, η αστυνομία και η εθνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης θα κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν τις φάρμες με τη σφαγή η οποία θα εξαλείψει όλο τον πληθυσμό της Δανίας.

Η Δανία είναι ο μεγαλύτερος εκτροφέας μινκ στον κόσμο και η θανάτωση των ζώων εκτιμάται ότι κοστίσει στο κράτος περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια. Βουλευτές απαιτούν από την κυβέρνηση να προσκομίσει επιστημονικά στοιχεία που να στηρίζουν την αναγκαιότητα της απόφασής της.  

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters) οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν στελέχη του ιού στον άνθρωπο και στο μινκ που εμφανίζουν μειωμένη ευαισθησία έναντι αντισωμάτων. “Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον δικό μας πληθυσμό, αλλά με τη μετάλλαξη που έχει βρεθεί, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη και για τον υπόλοιπο κόσμο”, είπε η πρωθυπουργός.

Η ένωση των εκτροφέων μινκ κάνει λόγο για “μαύρη μέρα” στη Δανία και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την απόφασή της οδηγεί τη βιομηχανία σε αφανισμό.

Κατά της κυβέρνησης τάχθηκε και το σύνολο οργανώσεων για την προστασία των ζώων.  “Αυτό που πρέπει πραγματικά να κάνουμε είναι να τερματίσουμε πλήρως την εκτροφή και να εκπαιδεύσουμε εκ νέου τους κτηνοτρόφους”,  δήλωσε η σύμβουλος πολιτικής και κτηνίατρος της ΜΚΟ “Animal Protection Denmark”, Μπριγκίτε Νταμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα