ΑΘΗΝΑ
23:14
|
19.05.2024

Τα αμερικανικά δίκτυα μεταδίδουν ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών πήρε το προβάδισμα στην πολιτεία της Τζόρτζια και προηγείται με 917 ψήφους. Πριν από λίγη ώρα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αμερικανικά δίκτυα μεταδίδουν ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών πήρε το προβάδισμα στην πολιτεία της Τζόρτζια και προηγείται με 917 ψήφους.

Πριν από λίγη ώρα ο Μπάιντεν πέρασε μπροστά με σχεδόν 1.000 ψήφους στην Τζόρτζια, που δίνει 16 εκλέκτορες, κάτι που σημαίνει ότι αν θεωρήσουμε δεδομένη υπέρ των Δημοκρατικών την Αριζόνα (11 εκλέκτορες), τότε ο Τζο Μπάιντεν είναι κοντά στο να φτάσει τους 280 εκλέκτορες (χρειάζονται 270 για τη νίκη).

Χωρίς την Αριζόνα ο Μπάιντεν φθάνει τους 269 εκλέκτορες, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την ισοπαλία.

Η ανατροπή αυτή που βάφει “μπλε” τη Τζόρτζια είναι πιθανό να φέρει τη νίκη στον υποψήφιο των Δημοκρατικών από εκεί που δεν το περίμενε.

Έτσι, ο 77χρονος Μπάιντεν θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος αν κερδίσει την Πενσιλβάνια ή αν κερδίσει δύο από τις πολιτείες Τζόρτζια, Νεβάδα και Αριζόνα. Ο δρόμος του Τραμπ μοιάζει πιο ανηφορικός, καθώς χρειάζεται να κερδίσει την Πενσιλβάνια και την Τζόρτζια και επίσης να πάρει από τον Μπάιντεν είτε τη Νεβάδα είτε την Αριζόνα.

Αν θεωρήσουμε δεδομένη υπέρ του Μπάιντεν την Αριζόνα και αν υποθέσουμε ότι θα κρατήσει το προβάδισμα στην Τζόρτζια, τότε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

Χωρίς την Αριζόνα εξασφαλίζει 269 εκλέκτορες και του απομένει ένας εκλέκτορας για να πάρει την προεδρία. Από τις πολιτείες στις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, ο Μπάιντεν προηγείται στη Νεβάδα, ενώ ο Τραμπ προηγείται σε Βόρεια Καρολίνα και Πενσιλβάνια, με την τελευταία πολιτεία πάντως να φαίνεται πως «γυρίζει» υπέρ του Μπάιντεν, καθώς η διαφορά του από τον Τραμπ έχει μειωθεί στις 18.000 ψήφους, από 118.000 που ήταν χθες.

Αυτήν την στιγμή ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει το 49,39% και 2.449.371 ψήφους ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο 49,37% έχοντας κερδίσει 2.448.454 ψήφους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα