ΑΘΗΝΑ
07:26
|
05.11.2024
Ο ένας είναι γέννημα θρέμμα του Μπρονξ. Και ο άλλος μεγάλωσε στα προάστια της Νέας Υόρκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρίτσι Τόρες και ο Μοντέρ Τζόουνς είναι οι δύο πρώτοι ανοιχτά ομοφυλόφιλοι Αφροαμερικανοί, οι οποίοι κατάφεραν να εκλεγούν στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι ενώ όλη η χώρα μετράει ψήφους αυτοί οι δύο άνδρες πανηγυρίζουν για την μεγάλη επιτυχία τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και μένουν μακριά από το εκλογικό αδιέξοδο στη μάχη των Τραμπ-Μπάιντεν.

Και οι δύο προέρχονται από το κόμμα των Δημοκρατικών. Ο Ρίτσι Τόρες είναι Λατίνος με ρίζες αφροαμερικανικές και μεγάλωσε στο Μπρονξ. Ο Μοντέρ Τζόουνς είναι Αφροαμερικανός και μεγάλωσε στα προάστια της Νέας Υόρκης. Και οι δύο κέρδισαν έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.  

“Ένας σοφός είχε κάποτε πει: ‘εάν δεν έχει θέση στο τραπέζι, τότε μάλλον είσαι στο μενού’”, δήλωσε ο Τόρες στο Thomson Reuters Foundation. “Με εμένα και με τον Μοντέρ Τζόουνς η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα θα έχει επιτέλους μια θέση σε ένα από τα πιο ισχυρά τραπέζια, το Κογκρέσο των ΗΠΑ”, πρόσθεσε.

Η εκλογή τους συνοδεύτηκε από μια κακή πορεία των Δημοκρατικών στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ήλπιζαν και είχαν επενδύσει πολλά χρήματα στην απόκτηση της πλειοψηφία στα εν λόγω σώματα. “Είναι μια απογοήτευση”, λέει ο Τόρες και εξηγεί ότι είναι πολύ πιθανό να καταλήξουμε με μια διχασμένη κυβέρνηση και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα”.

Ο Τζόουνς, από την πλευρά του, δήλωσε ότι εξελέγη χάρη στην ψήφο προοδευτικών ανθρώπων, οι οποίοι δεν είναι κατ’ ανάγκη ιδιαίτερα φανατικοί οπαδοί της ατζέντας του Τζο Μπάιντεν. “Συνάντησα πολλούς ανθρώπους που μου είπαν ότι ψηφίζοντας εμένα ήταν η πρώτη φορά που ένιωσαν ενθουσιασμένοι για την επιλογή τους”.

 

Ο κοινός φόβος των νεοεκλεγέντων βουλευτών είναι ότι ένα διχασμένο Κογκρέσο πολύ δύσκολα θα προωθήσει τα αιτήματα και της διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας  που εκπροσωπούν. Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να είναι μία από τις προτεραιότητες να συμπεριληφθεί η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στον Νόμο για την Ισότητα του 1964 που απαγορεύει τις διακρίσεις εξαιτίας του φύλου. Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ότι αυτός ο νόμος μόνο την ισότητα ανδρών- γυναικών.

“Βήματα προόδου έχουν γίνει, αλλά είναι μια πρόοδος εύθραυστη και εύκολα αναστρέψιμη”, λέει ο Τόρες και συμπληρώνει: “Εάν μείνουμε άπραγοι τίποτα δεν θα αλλάξει. Επομένως δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Μόνο αγώνας, αγώνας, αγώνας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα