ΑΘΗΝΑ
12:55
|
05.11.2024
Νομοθέτημα που δημιουργεί ανησυχητικό προηγούμενο για κράτος μέλος της ΕΕ με χρόνιο πρόβλημα φοροδιαφυγής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δημοσίευμα στη βρετανική οικονομική εφημερίδα “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” (Financial Times) αναφέρεται στην κριτική που ασκείται στην ελληνική κυβέρνηση μετά την υπερψήφιση διάταξης του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο επί της ουσίας χορηγεί “αμνηστία σε χιλιάδες κατηγορούμενους για φοροδιαφυγή”. Οι επικριτές του νομοθετήματος – βουλευτές της αντιπολίτευσης, δικηγόροι και εισαγγελείς – υποστηρίζουν ότι δημιουργεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο για ένα κράτος μέλος της ΕΕ σαν την Ελλάδα που εδώ και χρόνια “δίνει μάχη” για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η ιστοσελίδα “thepressproject.gr” σχολιάζει ότι το νομοσχέδιο πέρασε στα ψιλά γράμματα εν μέσω των ανακοινώσεων για την επιβολή του δεύτερου lockdown και εκτός από την αμνηστία για τουλάχιστον 5.000 κατηγορούμενους για φοροδιαφυγή, προβλέπει την ακύρωση αιτήσεων στον νόμο Κατσέλη, αλλά και την κατάργηση της θέσης της Εισαγγελέα Διαφθοράς. Θέση την οποία κατείχε μέχρι πρότινος η Ελένη Τουλουπάκη, αρμόδια για την υπόθεση Novartis.

“Το νομοθέτημα ζητά το πάγωμα των ποινικών διώξεων από εισαγγελείς και τις δίκες περισσότερων από 5.000 φερόμενων ως φοροφυγάδων με χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας. Εκατοντάδες ποινικές διώξεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν μόνο αφού όλες οι διαδικασίες από τις αρχές διακανονισμού φόρων και τα διοικητικά δικαστήρια έχουν ολοκληρωθεί. Όμως πολύ λίγες υποθέσεις είναι πιθανό να φτάσουν στο στάδιο της δίωξης, καθώς η μακροχρόνια διοικητική διαδικασία σημαίνει ότι οι περισσότερες θα ξεπεράσουν το πενταετές όριο παραγραφής για φορολογικές παραβάσεις και αυτομάτως θα σταματήσουν”, αναφέρουν οι Financial Times.

Ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δηλώνει στο βρετανικό έντυπο ότι “αναβάλλοντας την επιβολή των φορολογικών νόμων, η νέα νομοθεσία ενθαρρύνει, αντί να αποθαρρύνει, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και αποδυναμώνει τη συμμόρφωση με τον νόμο”.

Το δημοσίευμα παραθέτει το επιχείρημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρα, για “επιτάχυνση των διαδικασιών στο δικαστικό σύστημα”  αλλά και τις καταγγελίες της βουλευτή του ΜέΡΑ25, Αγγελικής Αδαμοπούλου, για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τους Financial Times, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση κατηγορείται για διατάξεις που ευνοούν φοροφυγάδες και κατηγορούμενους για οικονομικά εγκλήματα. “Οι πρόσφατοι νόμοι που έχουν υλοποιηθεί από την κυβέρνηση, όχι μόνο αυτός για τη φοροδιαφυγή, αλλά και τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και νομοθεσίες κατά του ξεπλύματος χρήματος, μπορούν να ερμηνευθούν ως προτιθέμενες να προστατεύσουν συγκεκριμένες ομάδες που κατηγορούνται για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα”, δήλωσε ο Νικόλαος Φαραντούρης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των FT, λόγω της τροποποίησης στον Ποινικό Κώδικα που έκανε πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ουσιαστικά προέβλεπε τραπεζική αμνηστία για αναδιαρθρώσεις κόκκινων δανείων, περίπου 250 στελέχη τραπεζών απαλλάχθηκαν από τις σχετικές κατηγορίες. “Πολλά σοβαρά εγκλήματα θα μείνουν ατιμώρητα εξαιτίας αυτού του μέτρου”, υπογραμμίζει στους FT η Άννα Ζαΐρη, επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα