ΑΘΗΝΑ
02:07
|
20.04.2024
Παρά το μπλόκο ΕΕ και ΗΠΑ στις παραγγελίες του Sputnik V, το Ισραήλ παραγγέλνει το εμβόλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά το “φρένο” που προσπαθούν να βάλουν ΕΕ και ΗΠΑ στις παραγγελίες του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, o επικεφαλής μεγάλου νοσοκομείου του Ισραήλ δηλώνει ότι έχει υποβάλει μια τεράστια παραγγελία, αποκαλύπτοντας επίσης, ότι οι αρνητικές κριτικές για το ρωσικό εμβόλιο είναι προσχηματικές, καθώς έχουν να κάνουν περισσότερο με τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον παρά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Ο Ζέεβ Ρότσταϊν, διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Χαντάς της Ιερουσαλήμ υποστηρίζει ότι οι δυτικές αντιρρήσεις εντάσσονται στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας και ότι είναι περισσότερο πολιτικές παρά επιστημονικές.

“Τα αποτελέσματα και η ασφάλεια που έχουμε δει ήταν πολύ καλά. Υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα το εμβόλιο να είναι ασφαλές. Και υπάρχει μια λογική πιθανότητα […] πως είναι επίσης αποτελεσματικό”, αναφέρει στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, υπογραμμίζοντας ότι “είναι σαν τον διαστημικό αγώνα. Δεν είναι περίεργο που οι Ρώσοι ονόμασαν το εμβόλιο Sputnik V. Ήθελαν να υπενθυμίσουν στους Αμερικανούς που έφτασαν πρώτοι στο διάστημα”.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον προσπαθούν να μπλοκάρουν τις παραγγελίες των ρωσικών και κινεζικών εμβολίων, ασκώντας πιέσεις με το πρόσχημα ότι το Sputnik V δεν έχει περάσει τις κλινικές δοκιμές ασφαλείας.

Παρόλα αυτά αρκετές χώρες, στη λίστα των οποίων εντάσσεται πλέον και το Ισραήλ, εμπιστεύονται το ρωσικό εμβόλιο και προχωρούν σε παραγγελίες για την προμήθειά του.

Σημειώνεται ότι η Αργεντινή παρήγγειλε τη Δευτέρα, 10 εκατομμύρια δόσεις, περίπου 2.000 δόσεις του Sputnik V έχουν σταλθεί στη Βενεζουέλα από τις αρχές Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι ανέφερε ότι η Αίγυπτος είναι επίσης πρόθυμη να αναπτύξει το εμβόλιο εντός της επικράτειάς της και η Ουγγαρία ετοιμάζεται να εισάγει μικρές δόσεις για τις διοκιμές και την έγκρισή του.

Ο Ούγγρος υπουργός αποκάλυψε πως η Βουδαπέστη θα εισαγάγει περισσότερες δόσεις στα τέλη Ιανουαρίου και πιθανώς θα ξεκινήσει την εγχώρια παραγωγή του ρωσικού εμβολίου.

“Η Ρωσία θα αρχίσει να χορηγεί μικρές δόσεις του εμβολίου τον Δεκέμβριο, για να ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές, να δοκιμάσει το εμβόλιο εδώ και να ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης. Είπαν ότι θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν παραδόσεις μεγάλης κλίμακας από τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου” δήλωσε ο υπουργός, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook μετά την επικοινωνία του με τον Ρώσο υπουργό Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο.

Η Ρωσία ήταν η πρώτη στον κόσμο που καταχώρησε τον Αύγουστο το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού με την ονομασία “Sputnik V”, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγ και για το οποίο δέχθηκε επικρίσεις. Εν τω μεταξύ στη Μόσχα συνεχίζονται οι δοκιμές των τελευταίων σταδίων οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα