ΑΘΗΝΑ
10:50
|
20.04.2024
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το νέο κοινοβούλιο θα μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το προηγούμενο και απολύτως ελεγχόμενο από τον Πρόεδρο Σίσι.
A man casts his ballot at a school used as a polling station, during the first round of Egypt's parliamentary elections in Giza, Egypt, October 24, 2020. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Αιγύπτιοι άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα το Σάββατο στο δεύτερο και τελευταίο στάδιο των κοινοβουλευτικών εκλογών της χώρας, μετά την χαμηλή προσέλευση στον πρώτο γύρο που θεωρήθηκε μήνυμα σιωπηρής αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντέλ-Φατάχ ελ-Σίσσι.

Συνολικά 568 είναι οι έδρες του κοινοβουλίου, με τις μισές να προορίζονται για υποψηφίους που συμμετέχουν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Το υπόλοιπο 50% των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων αφορά περισσότερους από 1.100 υποψηφίους που συμμετέχουν σε τέσσερις κομματικές λίστες.

Ο πρόεδρος θα ορίσει 28 έδρες, ή 5%, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό εδρών στο κάτω τμήμα σε 596. To 25% των εδρών θα καταληφθούν από γυναίκες σύμφωνα και με τις συνταγματικές συνταγματικές τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν σε εθνικό δημοψήφισμα πέρυσι.

Οι επικριτές του Σίσι υποστηρίζουν ότι το νέο νομοθετικό σώμα 596 εδρών θα μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το προηγούμενο, το οποίο δεν ήταν κάτι περισσότερο από ένα χρήσιμο όργανο στις υπηρεσίες του προέδρου, αφήνοντας τον πρώην στρατιωτικό στρατηγό με σχεδόν ανεξέλεγκτες εξουσίες.

Οι εκλογές έρχονται μετά από μια περίοδο σκληρής καταστολής, με χιλιάδες επικριτών της κυβέρνησης να φυλακίζονται ή και να εξαφανίζονται, και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν ελάχιστο χώρο για πολιτική δράση.

Πηγές: Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα