ΑΘΗΝΑ
15:42
|
02.07.2024
Εξήρε, επίσης, τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Κύπροθ με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τους “αλληλένδετους δεσμούς” ανάμεσα στις κοινωνίες, τους πολιτισμούς και τις οικονομίες χωρών της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου επισήμανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην ψηφιακή σύνοδο κορυφής της ΕΕ και αραβικών χωρών που πραγματοποιείται για πέμπτη φορά στην Ελλάδα.

Ο Δένδιας εκτίμησε ότι οι αλληλένδετοι δεσμοί μεταξύ των δύο πλευρών έχουν επιτρέψει να ενισχυθούν οι υφιστάμενες σχέσεις και να αυξηθεί η διμερής συνεργασία βάσει αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης.

“Οι χώρες της ΕΕ και ο αραβικός κόσμος κατανοούν ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν προϋποθέσεις για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία” τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαπίστωσε παράλληλα ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στις θεμελιώδεις αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ είναι “κρίσιμη πτυχή” και “σταθερό πλαίσιο” πάνω στο οποίο έχουν αναπτυχθεί οι διμερείς σχέσεις.

Πρόσθεσε πως στόχος της Ελλάδας είναι “η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας για όλες τις χώρες και τους λαούς στην κοινή μας γειτονιά”, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα καταδεικνύει “συνεχώς” τη δέσμευσή της να δημιουργήσει “ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας και εταιρικής σχέσης με όλες τις χώρες της περιοχής”.

Ως κοινές προκλήσεις αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών ο Νίκος Δένδιας ανέφερε την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό, το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των συνόρων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν παρέλειψε να επαινέσει τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Κύπρος με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου δίνοντας έμφαση στην “περιφερειακή σταθερότητα” και στους τομείς της οικονομίας και της Ενέργειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα