Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε επιστολή του που απέστειλε στη γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απειλεί να θέσει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ έπειτα από τη συμφωνία για τη στέρηση ευρωπαϊκών κεφαλαίων στις χώρες μέλη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο mandiner.hu.
“Αν και η Ουγγαρία είναι δεσμευμένη υπέρ της συνεργασίας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, δεν μπορεί να παράσχει την απαιτούμενη ομοφωνία για το πακέτο (των μέτρων) που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο” για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027, καθώς και για το σχέδιο ανάκαμψης μετά την Covid που συναρτάται με τον προϋπολογισμό”, αναφέρει η επιστολή που εστάλη στη Γερμανία, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Σημειώνεται, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Γερμανία, συμφώνησαν την Πέμπτη σε έναν μηχανισμό που θα στερεί από ευρωπαϊκά κεφάλαια τις χώρες μέλη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου.
Σύμφωνα με αυτήν την προσωρινή συμφωνία, ο μελλοντικός προϋπολογισμός θα ενσωματώσει έναν πρωτόγνωρο μηχανισμό που θα εξαρτά την απόδοση των χρηματοδοτήσεων από τον σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου.
Πρόκειται για κρίσιμη απαίτηση των ευρωβουλευτών, οι οποίοι διεξήγαγαν σκληρές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό με τις χώρες μέλη, μετά τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου και τη συμφωνία ανάμεσα στους 27 για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 ύψους 1.074 δισεκατομμυρίων ευρώ, και το σχέδιο ανάκαμψης μετά την Covid ύψους 750 δισ. ευρώ.
Ο Βίκτορ Ορμπάν από την πλευρά του, εκτιμά ότι “ο μηχανισμός κυρώσεων που προτείνεται βασίζεται σε ασαφείς νομικούς ορισμούς που δημιουργούν κυρίως περιπτώσεις πολιτικών καταχρήσεων και αν παραμείνει ως έχει, η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να απορρίψει τα υπόλοιπα στοιχεία του πακέτου μέτρων”.
Η Γερμανία εξασφάλισε στα τέλη Σεπτεμβρίου τη συμφωνία της πλειοψηφίας των χωρών μελών για τον συμβιβασμό που αφορά το κράτος δικαίου. Όμως εννέα χώρες μέλη ψήφισαν εναντίον, συμπεριλαμβανομένων της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη επανέλαβαν αμέσως την έντονη αντίθεσή τους σε αυτόν τον μηχανισμό, απειλώντας να θέσουν βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Οι δύο χώρες αρνούνται τώρα να δώσουν το πράσινο φως σε μια απόφαση που θα επιτρέπει από την ΕΕ να δανείζεται για να χρηματοδοτεί το σχέδιο ανάκαμψης, καθυστερώντας τη διαδικασία επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ απαιτεί την έγκριση των ευρωβουλευτών καθώς και την ομοφωνία των χωρών μελών.