ΑΘΗΝΑ
23:39
|
04.07.2024
Εντείνονται από σήμερα οι έλεγχοι των μετακινήσεων, η αστυνομία διέλυσε πάρτι σε ξενοδοχείο στη Συγγρού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά το “προπαρασκευαστικό” Σαββατοκύριακο που αφήσαμε πίσω μας, από το πρωί της Δευτέρας τα μπλόκα και οι έλεγχοι της αστυνομίας έχουν πυκνώσει στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων, προκειμένου να τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα του δεύτερου lockdown.

Από σήμερα, λοιπόν, όλες οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις παργματοποιούνται με την αποστολή του ανάλογου SMS, ενώ η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ήδη, το Σάββατο, πρώτη μέρα εφαρμογής των κανόνων της καραντίνας, η αστυνομία εντόπισε 585 παραβάτες και προχώρησε σε δύο συλλήψεις για παραβίαση κανόνων λειτουργείας καταστημάτων, ενώ επιβλήθηκαν και 698 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας.

Από την πλευρά της, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας πραγματοποίησε συνολικά 10.808 ελέγχους και επέβαλε 78 πρόστιμα κυρίως για μη χρήση μάσκας και SMS, ενώ σε τρεις περιπτώσεις επιβλήθηκε σε επιχειρήσεις και αναστολή λειτουργίας διάρκειας 15 ημερών.

Πάρτι στη Συγγρού

Τα ξημερώματα τις Δευτέρας (στις 02:30 περίπου), η αστυνομία ειδοποίηθηκε από πολίτη ότι στο ξενοδοχείο Smart (στη λεωφόρο Συγγρού στο ύψος του Νέου Κόσμου), είναι σε εξέλιξη πάρτι με τη συμμετοχή αρκετών ανθρώπων.

Η αστυνομία μετέβη στο σημείο και κατά την έφοδό της εντοπίστηκαν 31 άτομα στον 8ο όροφο που ότως συμμετείχαν σε πάρτι. Σε όλους κόπηκαν πρόστιμα των 300 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας, ενώ μια 24χρονη η οποία συνελήφθη ως διοργανώτρια κατηγορείται για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ., των διατάξεων περί διαδοσης κορονοϊού, αλλά και και για διατάραξη της κοινής ειρήνης. Για εκείνη, το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται στα 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο πάρτι δεν συμμετείχαν διαμένοντες στο ξενοδοχείο, αλλά “καλεσμένοι”, οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί μέσω social media.

Παγώνη: “Δεν ξέρω αν θα κάνουμε κανονικά Πάσχα”

Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε αμφιβολίες ακόμα και για το αν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε υπό κανονικές συνθήκες το Πάσχα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, “Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα κορονοϊού, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γι αυτό πήραμε τα νέα μέτρα γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά θα χρειαστεί φυσικά παράταση”.

Η κα Παγώνη σημείωσε ότι αυτήν την περίοδο τα νοσοκομεία δέχονται επιπλέον πιέσεις από τις εποχικές ιώσεις και άλλες “μη Covid περιπτώσεις”, και εκτίμησε ότι με το νέο έτος αναμένεται η κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων, οπότε “αν όλα πάνε καλά περίπου τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν όλες οι ομάδες”.

Ως προς τον χρονικό ορίζοντα της καραντίνας, πάντως, δεν ήταν καθόλου αισιόδοξη: “Φέτος θα κάνουμε οικογενειακά τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να γιορτάσουμε με μέτρο. Αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός θα αργήσουμε, θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και (η πανδημία) θα κρατήσει περισσότερο. Δεν ξέρω αν θα κάνουμε το Πάσχα κανονικά”.

Πρόστιμα σε μουσικό του δρόμου στη Θεσσαλονίκη

Αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα έχει προκαλέσει η κίνηση αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη να επιβάλουν τρία πρόστιμα σε μουσικό του δρόμου στην περιοχή της Θέρμης.

Συγκεκριμένα, στη μουσικό φέρεται να επιβλήθηκαν πρόστιμα για μη χρήση μάσκας, για έλλειψη των απαραίτητων δικαιολογητικών για μετακίνηση και για παράβαση του άρθρου 48 του ΚΟΚ που αφορά στην κατάληψη πεζοδρομίου και την παρεμπόδιση της διεύλευσης των πεζών, ύψους συνολικά 500 ευρώ.  

Όπως καταγγέλλουν οι μουσικοί του δρόμου, “ο λόγος “εργασία” στη  βεβαίωση μετακίνησης που είχε μαζί της, δεν θεωρήθηκε επαρκής από τα αστυνομικά όργανα, με το αιτιολογικό ότι το επάγγελμα του μουσικού στον δρόμο δεν είναι καταχωρημένο στην εφορία”. Στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μουσικός συχνάζει στην πλατεία της Θέρμης -όπου και βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα- και ποτέ στο παρελθόν δεν είχει δεχτεί παρατήρηση από τους αστυνομικούς.

Πρόκειται για τη Μαίρη Στεφάνου, η οποία είχε προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου το 2018 με το αιτιολογικό της επαιτείας, προκαλώντας τότε την αντίδραση του Συλλόγου Μουσικών Β. Ελλάδος που διοργάνωσε διαμαρτυρία και τελικά η μουσική του δρόμου αποχαρακτηρίστηκε από επαιτεία.  

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος (ΣΜΒΕ):

H πάγια πλέον θέση του ΣΜΒΕ σε ό,τι αφορά την άσκηση της τέχνης της Μουσικής στον δρόμο είναι ξεκάθαρη ήδη εδώ και τρία χρόνια. Ο νόμος περί επαιτείας ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ επίσημα από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Άμεσο αποτέλεσμα είναι πως οι Μουσικοί δύνανται νομίμως πια, να ασκούν ΕΛΕΥΘΕΡΑ την δραστηριότητά τους αυτή, στον δρόμο και στους Δημόσιους χώρους.   Αν και εφόσον στοιχειοθετούνται παραβάσεις, σε διατάξεις περί ηχορύπανσης η παραβίασης ωραρίου κοινής ησυχίας ακολουθείται η νόμιμη οδός, για αυτόν που παραβιάζει τις διατάξεις αυτές. Το ίδιο ισχύει και για τις υγειονομικές διατάξεις που αφορούν στην πανδημία και τις επιπτώσεις της.  

Οφείλουμε να σταθούμε όμως στην κατάληψη πεζοδρομίου ως κατηγορία και στην απαράδεκτη παραβίαση του ΚΟΚ με παρεμπόδιση στην κίνηση των πεζών! Θεωρώντας εντελώς προσχηματική την αιτιολογία, ευελπιστούμε να μην στηθεί πλέον ένα άδικο χαλκείο κατηγοριών, σε βάρος ανθρώπων τους οποίους η ανάγκη για βιοπορισμό τους οδηγεί στον δρόμο.  

Η ανεκτικότητα είναι επιβεβλημένη στις μέρες μας και θεωρούμε πως αφορά άμεσα την αστυνόμευση και τις συνέπειές της. Ζητάμε άμεση παρέμβαση των προϊστάμενων δικαστικών αρχών ώστε να αρθεί το εξοντωτικό πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε στην Μουσικό του Δρόμου στην Θέρμη στις 07/11/2020. Πρόσθετα καλούμε τον Δήμο να πάρει ευνοϊκή θέση υπέρ της θιγόμενης για το ζήτημα.  

Δυστυχώς σαν εργασία η δραστηριότητα αυτή δεν είναι ενταγμένη στην εφορία με ευθύνη του κράτους. Μέχρι να λυθεί αυτό το ακανθώδες ζήτημα, θεωρούμε απαράδεκτες τις διώξεις σε βάρος αυτών των ανθρώπων καθώς και την επιβολή εξοντωτικών προστίμων. Το πρόστιμο αυτό, με βάση τις πενιχρές αποδόσεις της δραστηριότητας στον δρόμο είναι απολύτως καταστροφικό για έναν άνθρωπο σμπρώχνοντάς τον ανεπιστρεπτί στην ανέχεια και στην απόγνωση.  

Επιπλέον το ελάχιστο αυτό εισόδημα που παράγεται ως φορολογητέα ύλη είναι απολύτως ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. Τέλος καλούμε τις αστυνομικές αρχές να αποστασιοποιηθούν από την αναλγησία σε βάρος ανθρώπων με σοβαρές ανάγκες, οι οποίοι αναζητούν μια τύχη για την επιβίωσή τους, μέσω της Τέχνης τους στον δρόμο. Οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν στο κοινό και δικαιούνται την ελάχιστη ανταπόδοση του”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα