ΑΘΗΝΑ
17:52
|
08.05.2024
“Σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα”, λέει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο όμιλος Pfizer ανακοίνωσε ότι το πειραματικό του εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% βάσει των αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών σε μεγάλη κλίμακα. Η ίδια η εταιρεία κάνει λόγο για μια μεγάλη νίκη στη μάχη εναντίον της πανδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η Pfizer μαζί με τη γερμανική BioNTech SE είναι οι δύο πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες που εμφανίζουν επιτυχή δεδομένα και αποτελέσματα μετά από μια μεγάλη κλίμακας κλινική δοκιμή του εμβολίου για τον κορονοϊό. Οι δύο εταιρείες επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανησυχητικές παρενέργειες και αναμένουν εντός στο τέλος του μήνα να λάβουν έγκριση για επείγουσα χρήση του εμβολίου από τις αμερικανικές αρχές και συγκεκριμένα από την αρμόδια υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων.  

Σε περίπτωση έγκρισης ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου που θα διατεθεί από την Pfizer στις ΗΠΑ θα είναι αρχικά περιορισμένος, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters). “Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. “Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο ορόσημο του προγράμματος για την ανάπτυξη του εμβολίου σε μια χρονική στιγμή που ο κόσμος το έχει τεράστια ανάγκη καθώς οι μολύνσεις καλπάζουν σε ρυθμούς ρεκόρ και τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας.


Η Pfizer ελπίζει να της δοθεί έγκριση από την υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων για επείγουσα χορήγηση του εμβολίου σε άτομα από 16 έως 85 ετών. Για να λάβει την έγκριση θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει δεδομένα δύο μηνών για την ασφάλεια του εμβολίου και να έχει εξεταστεί το εμβόλιο στους μισούς από τους 44.000 συμμετέχοντες εθελοντές στις κλινικές δοκιμές μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου. “Είμαι ενθουσιασμένος”, δήλωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα της Pfizer. “Είναι μια μεγάλη ημέρα για τη δημόσια υγεία και έχει την προοπτική να μας βγάλει από τις συνθήκες, στις οποίες βρισκόμαστε σήμερα”, πρόσθεσε.

Η ανάλυση αξιολόγησε 94 επιβεβαιωμένες μολύνσεις της νόσου Covid-19 μεταξύ των 43.538 συμμετεχόντων στη δοκιμή. Η Pfizer και η BioNTech ανέφεραν ότι από την ανάλυση των αποτελεσμάτων στις δύο ομάδες των ατόμων που μετείχαν στις δοκιμές -εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο και εκείνων στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo)- προέκυψε ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 90% επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Αυτό σημαίνει ότι η προστασία από τη νόσο Covid-19 επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, που αποτελείται από ένα πρόγραμμα δύο δόσεων. Το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου μπορεί να ποικίλλει ωστόσο, καθώς η ασφάλεια και τα πρόσθετα δεδομένα συνεχίζουν να συλλέγονται.

Οι Pfizer και BioNTech αναμένουν ότι θα έχουν 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου φέτος και 1,3 δισ. δόσεις το 2021.

Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου Sputnik-V 

Στη Ρωσία πάντως, ξεκίνησαν να αποστέλλονται οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου Sputnik-V. Αυτές οι πρώτες παρτίδες προορίζονται προς το παρόν για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, και πρωτίστως για τους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Υγείας.

Ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι που ανέπτυξε το εμβόλιο, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ δήλωσε ότι η πρώτη παρτίδα του εμβολίου θα αποσταλεί στις περιφέρειες τις προσεχείς μέρες. “Δεν είναι η πρώτη φορά. 5-6 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου έχουν περάσει τον σχετικό έλεγχο, βάσει του οποίου θα διατίθεται στους πολίτες”,  δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ , προσθέτοντας ότι περίπου το 30-40% των δόσεων αυτών θα διατεθεί στη Μόσχα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα