ΑΘΗΝΑ
10:06
|
20.04.2024
Οι όροι της νέας συμφωνίας προβλέπουν υποχώρηση της Αρμενίας και παρουσία ειρηνευτικής δύναμης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοντά σε μια ακόμα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρίσκονται η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, με το MiddleEastEye.net να μεταφέρει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ ότι η εκεχειρία θα υπογραφεί με τον όρο ότι η Αρμενία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από ένα σημαντικό κομμάτι της διεκδικούμενης περιοχής, η οποία στο εξής θα επιτηρείται από ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Χθες, Κυριακή 08/11, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την κατάληψη της Σούσα, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Αρμενία διέψευσε την είδηση, αλλά φαίνεται ότι οι δυνάμεις τον Αζέρων έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ημέρες, πιέζοντας τους Αρμένιους να δεχτούν το ειρηνευτικό σχέδιο της Ρωσίας, η οποία υποστήριζεται και από την Τουρκία.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 27 Σεπτέμβρη, όταν άρχισε ο νέος κύκλος εχθροπραξιών στην περιοχή, με κάποια τοπικά media να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 5.000.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία το Σάββατο κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύνταξη ενός κειμένου ανακωχής, οι λεπτομέρειες της οποίας συζητήθηκαν σε επόμενο τηλεφώνημα από τους υπουργούς εξωτερικών των δύο χωρών, Σεργκεί Λαβρόφ και Μεχμέτ Τσαβούσογλου.

Δημιουργία δύο ‘διαδρόμων’

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, το κείμενο της ανακωχής προβλέπει άμεση απόσυρση της Αρμενίας από τις πέντε εκ των επτά περιφερειών που κατέχει γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και σταδιακή εγκατάλειψη των άλλων δύο εντός δεκαπέντε ημερών.

Η συμφωνία δεν προβλέπει αντίστοιχη υποχώρηση των αζέρικων δυνάμεων από τα εδάφη που έχουν καταλάβει τις τελευταίες μέρες, αλλά βάζει τέλος στην προέλαση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν προς το Στεπανακέρτ.

Ως κίνηση καλής θέλησης, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα συνυπογράψουν τη δημιουργία δύο ‘διαδρόμων’. Ο πρώτος δρόμος θα είναι ανοιχτός προς την πλευρά της Αρμενίας, προκειμένου η Γερεβάν να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά αντιστοίχως θα δημιουργηθεί και δίαυλος επικοινωνίας της Νακτσιβάν (περιοχή που βρίσκεται υπό την κατοχή του Αζερμπαϊτζάν) με την Μπακού.

Ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας και της Τουρκίας θα αναπτυχθούν στην περιοχή διασφαλίζοντας την τήρηση της εκεχειρίας.

Ο παράγοντας ‘Τουρκία’

Ήδη από τον Σεπτέμβρη τρεις απόπειες για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή έχουν αποτύχει, με την κάθε πλευρά να ρίχνει την ευθύνη στους απέναντι για την παραβίαση των συμφωνιών.

Σε καμία από τις τρεις προηγούμενες συμφωνίες, όμως, δεν προβλεπόταν παρουσία εγγυήτριας ειρηνευτικής δύναμης. Σύμφωνα με το MiddleEastEye.net, η Τουρκία -η οποίαωαπό τη πρώτη στιγμή ενεπλάκη στον πόλεμο στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, παρέχοντας εξοπλισμό και τεχνογνωσία, αλλά και ενισχύοντας τις αζέρικες δυνάμεις με μισθοφόρους από τη Συρία- εκμεταλλεύτηκε δύο “παράθυρα” που βρήκε ανοιχτά για να εμφανιστεί ως ρυθμιστικός παράγοντας στην περιοχή:

Τις αμερικανικές εκλογές, στις οποίες εκτός από τις ΗΠΑ εστίασε τα τελευταία 24ωρα και η Ευρώπη αλλά και το σύνολο του δυτικού κόσμου και -κυρίως- την απροθυμία της Ρωσίας να υποστηρίξει την Αρμενία εξ αιτίας της στήριξης που απολαμβάνει από τη Δύση ο Νικόλ Πασινιάν.

“Η Ρωσία έχει διαμαρτυρηθεί μόνο για την παρουσία των Σύρων μισθοφόρων στα πεδία των μαχών”, αναφέρει πηγή από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι “ο Λαβρόφ χαρακτήρισε τη Σούσα πόλη του Αζερμπαϊτζάν τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια συνομιλιών του με Τούρκους διπλωμάτες στη Μόσχα”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Αζερμπαϊτζάν, έχοντας γνώση των όρων της εκεχειρίας, πολλαπλασίασε τις επιθέσεις του το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να εξασφαλίσει την κατοχή περισσότερων εδαφών.

Με πληροφορίες από MiddleEastEye.net.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα