ΑΘΗΝΑ
02:09
|
27.07.2024
Τυπολάτρες, επιφυλακτικοί ή απογοητευμένοι; Ποιοι δεν έχουν ακόμα συγχαρεί τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον ξεκάθαρο με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να έχει εξασφαλίσει τον αριθμό των εκλεκτόρων που του δίνει τη νίκη και την είσοδό του στον Λευκό Οίκο. Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι από τον Ιανουάριο ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο κι αν οι Ρεπουμπλικάνοι και ο υποψήφιός τους Ντόναλντ Τραμπ αρνούνται να αποδεχθούν την ήττα τους.

Αλλά και κάποιοι ηγέτες στον κόσμο δεν βιάζονται να συγχαρούν τον Μπάιντεν για τη νίκη του. Υπάρχουν και κάποιοι που συνεχάρησαν τον Τραμπ ή εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους ισχυρισμούς του περί εκλογικής “νοθείας”. Ένας μάλιστα, υπουργός “πλήρωσε” τη στήριξή του στον Τραμπ χάνοντας τη θέση του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2016, ο πρόεδρος της Ρωσίας ήταν από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογική του νίκη στις ΗΠΑ. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει πιο επιφυλακτικός και φειδωλός στα συγχαρητήρια με νικητή τον Τζο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξήγησε ότι ο λόγος αυτής της μικρής καθυστέρησης είναι οι προσφυγές στη δικαιοσύνη από το επιτελείο του Τραμπ. “Πιστεύουμε ότι το σωστό είναι περιμένουμε για το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα”, διευκρίνισε ο κ. Πεσκόφ. Σύμφωνα, πάντως, με τον ανταποκριτή του BBC στη Μόσχα, Στιβ Ρόζενμπεργκ, ο λόγος της ρωσικής επιφυλακτικότητας είναι ότι στο Κρεμλίνο κυριαρχεί ένα αίσθημα απογοήτευσης με την έκβαση των εκλογών. Προεκλογικά ο Τζο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει τη Ρωσία τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις επιδεινώνονται συνεχώς από όταν η Μόσχα κατηγορήθηκε, χωρίς ποτέ να αποδειχθεί, για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 εις όφελος του Ντόναλντ Τραμπ.  

Πάντως, ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα σεβασθεί την επιλογή του αμερικανικού λαού, “όποια και αν είναι αυτή”.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Άντρες Μάνουελ Λόπες Ομπραδόρ

Ο πρόεδρος του Μεξικού δήλωσε πως είναι πρόωρο να συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για την νίκη του στις αμερικανικές εκλογές. Ο Άντρες Μάνουελ Λόπες Ομπραδόρ σχολίασε πως είναι “πολιτικά συνετό” να περιμένει να ολοκληρωθούν όλες οι νομικές διαδικασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα

Ο Γιάνες Γιάνσα ουδέποτε έκρυψε τη στήριξή του προς τον Ντόναλντ Τραμπ. Την περασμένη Τετάρτη με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας συνεχάρη τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών παρά το γεγονός ότι ακόμα στις ΗΠΑ απλά μετρούσαν ψήφους. Στη συνέχεια ο Γιάνες Γιάνσα αναπαρήγαγε τις καταγγελίες για “νοθεία” και “παρατυπίες” των Δημοκρατικών κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

Το Σαββατοκύριακο, όμως, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας έβαλε λίγο νερό στο κρασί με δηλώσεις για τις φιλικές σχέσεις των δύο κρατών. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στρατηγικός εταίρος της Σλοβενίας όποιος κι αν είναι ο νέος πρόεδρος. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι η Μελάνια Τραμπ, σύζυγος του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, κατάγεται από τη Σλοβενία και η χώρα την έχει τιμήσει δεόντως, ακόμα και με άγαλμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας, Μαρτ Χέλμε

Ο Μαρτ Χέλμε ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του μαζί με τον γιο του, υπουργό Οικονομικών, Μάρτιν Χέλμε. Την Κυριακή σε ραδιοφωνική εκπομπή ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας κατήγγειλε “ευρεία εκλογική νοθεία” στις ΗΠΑ και επανέλαβε τις κατηγορίες περί διαφθοράς κατά του Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ.

Ο έτερος Χέλμε δήλωσε ότι “όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι πρέπει να εκφράζουν τις απόψεις τους” για τις καταγγελίες περί νοθείες. Πρόσθεσε, “Δεν υπάρχει νόημα να μιλάμε για Δημοκρατία ή για κράτος δικαίου όταν μια εκλογική διαδικασία μπορεί τόσο μαζικά, χωρίς αναστολές και απροκάλυπτα να νοθεύονται”.

Οι Μαρτ και Μάρτιν Χέλμε είναι μέλη του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Εσθονίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιούρι Ράτας, άσκησε δριμεία κριτική και στους δύο και συνεχάρη τον Μπάιντεν για τη νίκη. Η παραίτησή τους δεν έγινε δεκτή.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας έχει χαρακτηριστεί ως ο “Τραμπ των Τροπικών” και γι’ αυτό και δεν θεωρείται έκπληξη το γεγονός πως δεν έχει ακόμη επικοινωνήσει με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.  

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου έχει έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση με τον πρώην αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών με αφορμή τον Αμαζόνιο και το μέλλον του τροπικού δάσους. Σε μία από τις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις της προεκλογικής περιόδου ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τις πιέσεις τους προς τη Βραζιλία για την προστασία του “πνεύμονα της γης”. Ο Μπολσονάρου χαρακτήρισε την τοποθέτηση Μπάιντεν “καταστροφική και περιττή”.

Τα μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας αναφέρουν ότι ο Μπολσονάρου θα περιμένει να διαλευκάνει το τοπίο των δικαστικών προσφυγών στις ΗΠΑ και μετά θα ασχοληθεί με το θέμα των συγχαρητηρίων προς τον νικητή των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Ένας ακόμα ηγέτης, φίλος και σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ. Ποιος ξεχνά τις διαρροές ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος των Νετανιάχου, κάθε φορά που πήγαινε επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, έφερνε μαζί του βαλίτσες και τσάντες γεμάτες άπλυτα ώστε να τα αναλάβει δίχως κόστος το προσωπικό καθαριότητας του Λευκού Οίκου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν, αλλά όλοι οι αναλυτές πρόσεξαν την απουσία δύο σημαντικών για τους τύπους λέξεων.  Στο μήνυμα Νετανιάχου λείπουν οι λέξεις “εκλεγείς πρόεδρος” και “εκλεγείσα αντιπρόεδρος”.

“Θα ήθελα να χαιρετίσω τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις. Για περίπου 40 χρόνια είχα μια προσωπική και φιλική σχέση με τον Τζο Μπάιντεν και τον γνωρίζω ως έναν μεγάλο φίλο του Ισραήλ”, ανέφερε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

“Από σεβασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον αμερικανικό λαό” η Τουρκία δεν έχει ακόμα συγχαρεί τον εκλεγμένο Τζο Μπάιντεν και θα περιμένει μέχρι την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων. Αυτή ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ομέρ Τσελίκ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης του Τραμπ, έχει έρθει αρκετές φορές τελευταία σε αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον με αφορμή τις κινήσεις της Άγκυρας στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο και την αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, S-400.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και ο γιος του πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνεχάρησαν σήμερα τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις που εξελέγησαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αντίστοιχα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Άργησαν, όμως, τουλάχιστον ένα 24ωρο.

Καθώς άλλες αραβικές χώρες έσπευδαν να συγχαρούν τον Μπάιντεν, ο ντε φάκτο ηγέτης του βασιλείου, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, είχε παραμείνει σιωπηλός για την ήττα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι πολιτικές του οποίου στη Μέση Ανατολή και η εναντίωσή του στο Ιράν είχαν την υποστήριξη του Ριάντ.

Αναλυτές πρόσεξαν ότι ο διάδοχος του βασιλείου των Σαούντ συνεχάρη πιο γρήγορα τον πρόεδρο της Τανζανίας, Τζον Μαγκαφούλι για την επανεκλογή του από ό,τι τον Μπάιντεν. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είχε δηλώσει προεκλογικά ότι θα επανεξετάσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, κυρίως σε ό,τι αφορά στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και στον εμφύλιο που μαίνεται στην Υεμένη.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ

Το 2016 ο πρόεδρος της Κίνας είχε συγχαρεί τον Τραμπ μία ημέρα μετά την εκλογή του. Αυτή τη φορά η επίσημη θέση του Πεκίνου είναι ότι θα περιμένει την εξέλιξη των προσφυγών. Η Κίνα με τον Τραμπ βρέθηκε στα πρόθυρα ενός εμπορικού πολέμου και κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως υπεύθυνη για τον κορονοϊό στον κόσμο. Ο Μπάιντεν σίγουρα θα ασκήσει κάποιες πιέσεις στο Πεκίνο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Δεν χρειάζεται να σκληρύνουν οι ΗΠΑ τη στάση τους με την Κίνα”, είχε πει ο ίδιος τον περασμένο Μάρτιο υπογραμμίζοντας ότι “ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς αυτή την πρόκληση είναι να οικοδομήσει ένα ενιαίο μέτωπο με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τις καταχρηστικές συμπεριφορές της Κίνας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Ο ηγέτης της Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν

Μια χώρα με συνέπεια. Καμία ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Πιονγκγιάνγκ για τη νίκη Μπάιντεν. Ό,τι ακριβώς είχε συμβεί και το 2016.

Οι σχέσεις του Τραμπ και του  Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν τεταμένες αν και είχαν καταφέρει να διοργανώσουν τουλάχιστον τρία ιστορικά τετ α τετ. Από την άλλη ο νεοεκλεγείς Τζο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει τον ηγέτη της Βορείου Κορέας “τραμπούκο”. Αλλά και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αποκαλέσει τον Μπάιντεν “ανόητο με πολύ χαμηλό δείκτη νοημοσύνης”.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα