ΑΘΗΝΑ
07:11
|
24.04.2024
Τα κρατικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μετέτρεψαν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου σε τόπο εκτελέσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι αποκεφαλίστηκαν στη βόρεια Μοζαμβίκη από τζιχαντιστές, σύμφωνα με πληροφορίες των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Το βρετανικό δίκτυο BBC επικαλούμενο πληροφορίες από τη Μοζαμβίκη αναφέρει ότι οι ένοπλοι ακραίοι ισλαμιστές μετέτρεψαν το γήπεδο ποδοσφαίρου ενός χωριού σε τόπο μαζικών εκτελέσεων.

Οι εν λόγω φερόμενοι αποκεφαλισμοί είναι η τελευταία μετά από μια σειρά ειδεχθών ενεργειών των ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων στην πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου επαρχία Κάμπο Ντελγάντο από το 2017. Έως και 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 430.000 είναι εκτοπισμένοι από την έναρξη των συγκρούσεων στην κατά πλειοψηφία μουσουλμανική επαρχία της Μοζαμβίκης.

Οι ένοπλοι ισλαμιστές φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Εκμεταλλευόμενοι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας έχουν καταφέρει να στρατολογήσουν στις τάξεις τους πολλούς άνεργους νέους και ο στόχος τους είναι η εγκαθίδρυση του ισλαμικού νόμου – σαρία – στην περιοχή.

Η Μοζαμβίκη θεωρείται ένας θησαυρός του φυσικού αερίου, αλλά οι ντόπιοι διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια ότι δεν βλέπουν να επωφελούνται από αυτήν τη νέα αγορά.

Το 2013 η ιταλική εταιρία  Eni ειχε ανακοινώσει την ανακάλυψη νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο γιγαντιαίο κοίτασμα της Μοζαμβίκης. Η κρατική εταιρεία κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών στο πεδίο Area 4 στη λεκάνη Ροβούμα, το οποίο εκτιμάται ότι διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ανεκμετάλλευτου φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα