Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδι στο Γερεβάν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία αποτελεί πρακτικά συνθηκολόγηση από την πλευρά της Αρμενίας.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, χαρακτήρισε τη συμφωνία “οδυνηρή αλλά απαραίτητη” και παραδέχτηκε απευθυνόμενος στον λαό της Αρμενίας ότι “αυτό δεν είναι νίκη, αλλά δεν υπάρχει ήττα όσο δεν θεωρείτε τον εαυτό σας ως ηττημένο. Δεν θα σκεφτούμε ποτέ τον εαυτό μας ως ηττημένο και αυτό πρέπει να γίνει το σημείο εκκίνησης της εθνικής μας ενότητας, της εποχής της αναβίωσης”.
Τα επεισόδια στην πρωτεύουσα της Αρμενίας ξέσπασαν αμέσως μετά την ανακοίνωση και συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα. Οι Αρμένιοι βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους και κάποια στιγμή το οργισμένο πλήθος περικύκλωσε το κοινοβούλιο της χώρας. Κάποια μάλιστα εισέβαλαν στο κτίριο, απαιτώντας άμεση σύγκληση της βουλής και παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ φέρεται να ξυλοκοπήθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής.
Armenian parliament. Now. History. #Armenia pic.twitter.com/blW15TewJU
— Arzu Jaeed (@ArzuJaeed) November 10, 2020
Τη συμφωνία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας επιβεβαίωσε επισήμως πριν από λίγες ώρες και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοινώνοντας παράλληλα και την έναρξη της ειρηνευτικής αποστολής της Ρωσίας στο Αρτσάχ, με την ανάπτυξη κυανόκρανων.
Η συμφωνία προβλέπει ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα προελάσει περεταίρω, κάτι όμως που σημαίνει ότι οι Αζέροι θα κρατήσουν τα εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ τα οποία κατέλβαν τις προηγούμενες μέρες, ενώ η Αρμενία θα περιοριστεί στον “διάδρομο” των πέντε χιλιομέτρων όπου θα αναπτυχθούν οι Ρώσοι κυανόκρανοι.
Στη συμφωνία προβλέπεται ακόμα ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα δημιουργηθεί μια οδός που θα συνδέει την Αρμενία με το Στεπανακέρτ μέσω της περιοχής του Λαχίν και μία δεύτερη οδός, η οποία θα περνά μέσα από αρμενικά εδάφη προκειμένου να συνδέθεί το Αζερμπαϊτζάν με την περιοχή του Νακιτσεβάν. Εν τω μεταξύ, οι δύο πλευρές οφείλουν να ανταλλάξουν αιχμαλώτους, να παραδώσουν τις σορούς των νεκρών των αντιπάλων τους και να εγγυηθούν την επιστροφη των “προσφύγων και όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους” στην ευρύτερη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αυτό -θεωρητικά- μπορεί να σημάνει την επιστροφή τόσο των Αρμενίων όσο και των Αζέρων που εγκατέλειψαν την περιοχή το 1991, αν και ακόμα δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη ο συγκεκριμένος όρος.
Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης έχει ήδη ξεκινήσει. Όπως ενημέρωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αεροσκάφη Il-76 που μεταφέρουν κυανόκρανους απογειώθηκαν από τη βάση του Ουλιάνοφσκ στις 02:30 τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Μόσχας).
Σε βίντεο που δημοσίευσε το υπουργείο Άμυνας, ένα κομβόι στρατιωτικών οχημάτων φαίνεται να οδεύει ήδη προς την περιοχή.
Με πληροφορίες από RT.com.