ΑΘΗΝΑ
12:58
|
23.04.2024

Προσφυγικό κύμα χιλιάδων αμάχων από την βόρεια Αιθιοπία σε μεθοριακές περιοχές του Σουδάν προκαλεί η κλιμάκωση των σφοδρών συγκρούσεων που ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα ανάμεσα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προσφυγικό κύμα χιλιάδων αμάχων από την βόρεια Αιθιοπία σε μεθοριακές περιοχές του Σουδάν προκαλεί η κλιμάκωση των σφοδρών συγκρούσεων που ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα ανάμεσα στον αιθιοπικό στρατό και δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος Τικράι (TPLF).

Το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα και διεθνή πρακτορεία, κατάγραφοντας τα τελευταία 24ωρα πλήθη χιλιάδων Αιθιόπων που περνούν τα σύνορα της χώρας τους, μεταδίδουν πως οι σουδανικές αρχές ξεκίνησαν ήδη τη δημιουργία καταυλισμού στην ανατολική μεθοριακή σουδανική πόλη Κασάλα.

Επιπλέον η σουδανική κυβέρνηση επιχειρεί να θωρακίσει στα σύνορά της με την Αιθιοπία στέλνοντας περίπου 6.000 στρατιώτες.

Μέσα στις τελευταίες δύο μέρες εκτιμάται πως έφθασαν τουλάχιστον 2.500 πρόσφυγες από την Αιθιοπία, μεταξύ των οποίων μερικές δεκάδες ένοπλοι που φέρεται πως αποσκίρτησαν από το στρατό.

Το Τιγκράι είναι περιφέρεια της βόρειας Αιθιοπίας με πληθυσμό περίπου επτά εκατομμύρια άτομα και έκταση 50.000 τ. χλμ. Συνορεύει με την Ερυθραία στα βόρεια και με το Σουδάν στα δυτικά, και έχει ως πρωτεύουσα την πόλη Μέκελε. 

Πώς ξεκίνησαν οι συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις με τον αιθιοπικό στρατό και δυνάμεις του TPLF ξεκίνησαν τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης μετά την ανακοίνωση του Αιθίοπα πρωθυπουργού Αμπίι Άχμετ (που το 2019 είχε βραβευτεί με νόμπελ Ειρήνης για το ρόλο που έπαιξε στην υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με τη γειτονική Ερυθραία) πως ένοπλες δυνάμεις του κινήματος στο Τιγκράι επιτέθηκαν σε μεγάλα στρατόπεδα της περιφέρειας. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε στελέχη της οργάνωσης TPLF πως εξαπέλυσαν την επίθεση προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές πάνω στην προσπάθειά τους να κλέψουν όπλα, μονάδες πυροβολικού και πυρομαχικά.

Το ευρύτερο διακύβευμα

Σε κάθε περίπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία πως η ανάφλεξη της βίας στα βόρεια σύνορα της Αιθιοπίας σημειώνεται σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις της συγκεκριμένης χώρας με την Αίγυπτο και το Σουδάν λόγω του αδιεξόδου στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για τη διαχείριση των υδάτων του Γαλάζιου Νείλου ενόψει ολοκλήρωσης των εργασιών ανέγερσης του τεράστιου Φράγματος Αιθιοπικής Αναγέννησης.

Επιπλέον τα γεγονότα αυτά, που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή, εκδηλώνονται σε περίοδο κλιμάκωσης της ευρύτερης γεωπολιτικής σύγκρουσης των ΗΠΑ και της Κίνας και στην περίπτωση της αφρικανικής ηπείρου αλλά και ειδικότερα στην περίπτωση της Αιθιοπίας με τις κυβερνήσεις της οποίας εδώ και χρόνια η Κίνα έχει αναπτύξει στενές (αμοιβαίως επωφελείς) σχέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα