ΑΘΗΝΑ
16:06
|
05.11.2024
Ο τυφώνας Θήτα που κατευθύνεται προς τη νότια Ευρώπη, είναι ο 29ος που σαρώνει φέτος τον Ατλαντικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

To 2020 θα περάσει στην ιστορία (και) ως η χρονιά των τυφώνων, αφού σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων των ΗΠΑ, ο αριθμός των “επώνυμων” καταιγίδων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Συγκεκριμένα, ο τυφώνας Θήτα (Theta) που σαρώνει αυτήν τη στιγμή τη θαλάσσια περιοχή του βορειοανατολικού Ατλαντικού είναι ο 29ος φετινός, αριθμός που καταρρίπτει το ρεκόρ των 28 επώνυμων τυφώνων του 2005.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων μάλιστα, ως το τέλος της χρονιάς τουλάχιστον ένας ακόμα τυφώνας θα εκδηλωθεί στην Καραϊβική.

Όπως συμβαίνει και με άλλα καιρικά φαινόμενα, οι καταιγίδες του Ατλαντικού κατονομάζονται από τους μετεωρολόγους όταν η έντασή τους είναι τόση ώστε να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων στις περιοχές όπου εκδηλώνονται.

Η περίοδος των τυφώνων του Ατλαντικού ξεκινά την τυπικά την 1η Ιουλίου και λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Η φετινή σεζόν χαρακτηρίστηκε από φαινόμενα ιδιαίτερα μεγάλης έντασης, όπως ο τυφώνας Ήτα που έπληξε τη Φλόριντα το περσμένο Σαββατοκύριακο, αφού νωρίτερα σάρωσε τη κεντρική Αμερική, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Είναι χρακτηριστικό ότι μόνο στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ έχουν εκδηλωθεί μέχρι σήμερα πέντε “επώνυμοι” τυφώνες. Η κακοκαιρία Θήτα, που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, κατευθύνεται βορειοανατολικά, προς τις νότιες ακτές της Ευρώπης.

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για τη δραματική αύξηση του αριθμού των ατλαντικών καταιγίδων. Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του BBC, Νίκι Μπέρι, η βασική αιτία πρόκλησης αυτών των έντονων φαινομένων είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας.

Όλους τους θερινούς μήνες, οι ωκεανογράφοι κατέγραφαν θερμοκρασίες υψηλότερες κατά έναν ή δύο βαθμούς Κελσίου στην επιφάνεια του Ατλαντικού και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση (δύο ως και τριών βαθμών) τον Σεπτέμβρη. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στην Καραϊβική, τον Κόλπο του Μεξικού και τις ακτές της Αφρικής, εκεί όπου εμφανίστηκαν και τα εντονότερα φαινόμενα.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η διάτμηση των ανέμων, που ήταν ιδιαιτέρως χαμηλή τη θερινή περίοδο, επιτρέποντας την ενίσχυση των τροπικών καταιγίδων και τη μετατροπή τους σε συμπαγή και ισχυρά φαινόμενα.

Επιπλέον, η αύξηση των βροχοπτώσεων στην Αφρική ευνόησε την εκδήλωση τροπικών καταιγίδων στις ανατολικές ακτές του Ατλαντικού.

Παρότι η φετινή περίοδος των τυφώνων ήταν ιδιαιτέρως ενεργή, οι επιστήμονες δεν έχουν καταγράψει κάποια συστηματική αύξηση του αριθμού των τυφώνων τα τελευταία χρόνια. Είναι σίγουρο, όμως, ότι η κλιματική αλλαγή έχει ενισχύσει την έντασή τους. Οι υψηλές θερμοκρασίες στη θάλασσα και στον αέρα “δυναμώνουν” τις καταιγίδες, οι οποίες μεταφέρουν όλο και μεγαλύτερους όγκους νερού στην ξηρά, προκαλώντας αντιστοίχως μεγαλύτερες καταστροφές.

Φέτος, για πρώτη φορά μετά το 2005, η Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία χρειάστηκε να επιστρατεύσει το ελληνικό αλφάβητο για την ονοματοδοσία των τυφώνων, αφού πρώτα εξάντλησε τα 21 προκαθορισμένα λατινικά ονόματα των φαινομένων.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα