ΑΘΗΝΑ
01:11
|
25.04.2024
Ευρωκοινοβούλιο και κράτη μέλη συμφώνησαν στην ενεργοποίηση του πακέτου ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας, Ζόλταν Κόβατς, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για “εκβιασμό” και για “υλοποίηση του Σχεδίου Σόρος” μετά τη συμφωνία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ  για τον προϋπολογισμό του  2021-2027 και την ενεργοποίηση του πακέτου ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις τεσσάρων μηνών, αλλά η μάχη αναμένεται να συνεχιστεί στο Συμβούλιο της ΕΕ με τις Πολωνία και Ουγγαρία να είναι έτοιμες να βάλουν εμπόδια στην έγκριση του προϋπολογισμού.

“Μια συμφωνία για την Ευρώπη. Οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταλήγουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το πακέτο προϋπολογισμού και ανάκαμψης της ΕΕ”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ Σεμπαστιάν Φίσερ στο Twitter, προσθέτοντας ότι η συμφωνία εξακολουθεί να χρειάζεται επίσημη έγκριση. Βάσει της συμφωνίας οι κυβερνήσεις μπορούν να πάρουν χρήματα στην ΕΕ μόνο εάν τηρούν το κράτος δικαίου -μια προϋπόθεση στην οποία έχουν αντιταχθεί η Πολωνία και η Ουγγαρία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΕ για υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν απειλεί να θέσει βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. “Αν και η Ουγγαρία είναι δεσμευμένη υπέρ της συνεργασίας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, δεν μπορεί να παράσχει την απαιτούμενη ομοφωνία για το πακέτο (των μέτρων) που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο» για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027, καθώς και για το σχέδιο ανάκαμψης μετά τη νόσο Covid-19 που συναρτάται με τον προϋπολογισμό”, ανέφερε σε επιστολή του προς τη Γερμανία, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με τον ουγγρικό ιστότοπο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός της Κομισιόν “είχε γραφτεί από τον Τζορτζ Σόρος πριν από τέσσερα χρόνια και προέβλεπε άρνηση κοινοτικών κονδυλίων στα κράτη μέλη που δεν θα δέχονταν μετανάστες”.

Υπαινιγμούς για βέτο έχει επίσης αφήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα