ΑΘΗΝΑ
08:06
|
18.04.2024
Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ασφάλιση πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον διαμαρτυρόμενοι για την προσφυγή 18 Ρεπουμπλικάνων κυβερνητών πολιτειών με επικεφαλής το Τέξας κατά του νόμου ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης πολλών δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών που είχε προωθήσει η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που έμεινε γνωστός σαν “Obamacare”.

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ιατρική για όλους» και φωνάζοντας «Η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα» οι διαδηλωτές διεκδίκησαν τη διατήρηση του νόμου Obamacare, προειδοποιώντας ότι θα βρεθούν σε δεινή θέση, εν μέσω πανδημίας, εκατομμύρια άνθρωποι.

Το δικαστήριο άκουσε, μέσω τηλεδιάσκεψης, τα πρώτα επιχειρήματα από την ομάδα δικηγόρων των 18 Ρεπουμπλικάνων κυβερνητών που έχουν προσφύγει κατά του νόμου και τα επιχειρήματα των δικηγόρων της αντίδικης πλευράς που εκπροσωπείται μεταξύ άλλων από τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες 20 πολιτειών με επικεφαλής την Καλιφόρνια, ενώσεις γιατρών, ασφαλιστικών εταιριών αλλά και ασφαλισμένων Αμερικανών πολιτών.

Η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν φαίνεται να ευνοεί τη διατήρηση του νόμου καθώς απαρτίζεται από έξι συντηρητικούς δικαστές (μεταξύ των οποίων η Έιμι Μπάρετ που διορίστηκε πριν λίγες βδομάδες από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ) και τρεις “προοδευτικούς” δικαστές.

Θέση στο ζήτημα αναμένεται να πάρει αργότερα απόψε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο  Μπάιντεν με ομιλία που θα εκφωνήσει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκατομμυρίων Αμερικανών.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση θα κρατήσει μήνες ενώ η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στο τέλος του ερχόμενου Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

 Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποδεκτεί την προσφυγή των Ρεπουμπλικάνων κυβερνητών τότε αναμένεται να μείνουν χωρίς ασφάλιση πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες και να επηρεαστεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περίπου 130 εκατομμυρίων Αμερικανών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα