ΑΘΗΝΑ
12:50
|
02.05.2024
Την πολεμοχαρή συμπεριφορά της Τουρκίας κατήγγειλε στη γαλλική Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πολεμοχαρή συμπεριφορά της Τουρκίας κατά Γαλλίας αλλά και κατά της Ελλάδας, κατήγγειλε απόψε στη γαλλική βουλή ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σύμφωνα με ανάρτηση της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο Γάλλος αξιωματούχος απαντώντας σε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση κάλεσε την Αγκυρα να ανακαλέσει τις προσβολές της ενάντια στο Παρίσι επισείοντας την απειλή άσκησης κυρώσεων από την ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκέμβρη.

“Εχω ήδη τοποθετηθεί πολλάκις όσον αφορά στην πολεμοχαρή και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας σε έξι μέτωπα στα οποία η χώρα αυτή ακολουθεί μια επικίνδυνη στρατηγική αντιπαράθεσης με τις ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες. Υπήρξε επιπλέον ένα άλμα κλιμάκωσης από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Erdogan απηύθυνε κάλεσμα μίσους κατά της χώρας μας και πρόσβαλε τις ιδρυτικές αξίες του έθνους μας. Περάσαμε σε ένα άλλο επίπεδο, υπήρξε μια μείζων ποιοτική διαφοροποίηση.

Σημείωσα το γεγονός ότι υπήρξε πρόσφατα η καταδίκη των επιθέσεων στη Νίκαια και στη Βιέννη εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Ωστόσο αναμένω ακόμη σημαντικές διευκρινίσεις:

Περιμένουμε από τις τουρκικές αρχές να ανακαλέσουν τα όσα ειπώθηκαν ενάντια στη Γαλλία, η οποία χαρακτηρίστηκε ισλαμοφοβική χώρα.

Σχετικά με το θέμα των αντιπαραθέσεων, υπάρχει μια συνάντηση στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο: Οι 27 είχαν αποφασίσει πως, αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, πρόκειται να ληφθούν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ενδεχόμενων κυρώσεων, και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.

Σχετικά με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Είναι απαραίτητο η Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σκλήρυνσης των κυρώσεων που πιθανώς υιοθετηθούν εναντίον της”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα